Hlavní obsah

Až penaltová loterie rozhodla o pohárovém triumfu Mladé Boleslavi a její cestě do Evropy

JIHLAVA

Až penaltový rozstřel rozhodl o triumfu Mladé Boleslavi v letošním finále domácího poháru. A dokonce až v sedmé sérii, kdy loterii ukončil mladý Chramosta. Po devadesáti minutách totiž skončil jihlavský duel 1:1, takže ošidná loterie rozhodla o tom, že Ondrášovka cup, finanční prémii půldruhého miliónu korun a navrch i vstupenku do třetího předkola Evropské ligy získali Středočeši.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Olomoucký Pavel Šultes (vlevo) ve vzdušném souboji s Petrem Johanou z Mladé Boleslavi.

Článek

Tři minuty se Mladá Boleslav jen a jen bránila, jakmile ale poprvé překročila půlící čáru a pokusila se o ofenzivní výpad, přišla o Kúdelu. Ten se totiž  srazil v ostrém souboji s gólmanem Drobiszem a musel z placu, zatímco olomoucký brankář přece jen pokračoval, byť s krvavým šrámem a obvazem na hlavě.

Po Divokém Billovi i divoký úvod

Úvod prostě stejně divoký, jako muzika kapely Divokej Bill, která rozparádila docela slušně zaplněný jihlavský fotbalový stánek, kde se finále domácího poháru hrálo. A olomoucký Schulmeister ho mohl rozehřát ještě víc, protože s jeho tvrdou střelou měl Miller ve 14. min. nebetyčné problémy a jen s námahou ji vyrážel na roh. Tím dal duelu vzruch a spád, neboť Mladá Boleslav prozřela a pochopila, že jen s bráněním a opatrným vyčkáváním daleko nedojde a do pohárové Evropy se tuplem nedostane.

Adrian Rolko z Mladé Boleslavi (vpravo) bojuje o míč s Pavlem Šultesem z Olomouce.foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Přidala, přestala šetřit krokem, i hru zpřesnila a hlavně Kulič začal obranu Hanáků zlobit. Nejprve pádem do šestnáctky po zákroku Škerleho, jímž si chtěl říci o penaltu, tři minuty poté střelou míjející jen těsně tyč. A protože se k nejzkušenějšímu hráči Středočechů přidal i mladý Chramosta, který vyšvihl před Drobiszem parádní nůžky, vyzněla nakonec první půle na slibnější šance pro Mladou Boleslav, byť optickou převahu povětšinou měla aktivnější Olomouc.

Nejprve kiks, pak vyrovnání z penalty

Středočechům to samozřejmě nic platné nebylo. Zvláště, když ve druhé půli Hanákům doslova vnutili vedení. Po necelé čtvrthodině se totiž před pronikajícím Hořavou celá mladoboleslavská obrana nepochopitelně rozestoupila, za což zaplatila inkasovaným gólem. Hořava tváří v tvář Millerovi nezaváhal a sólo s přehledem  zakončil.

Olomouc se však z vedení neradovala dlouho, neboť v 73. min. fauloval Škerle v šestnáctce Chramostu a Táborský z nařízené penalty skóre srovnal. Samo sebou že za této konstelace si dávaly oba celky náramný pozor, aby už nevyrobily chybu, takže finále zákonitě dospělo k penaltovém rozstřelu.

Chramosta rozhodl v sedmé sérii

Penaltovou loterii začal olomoucký Janotka, který proti Millerovi neuspěl, mladoboleslavský Řezníček naopak nekompromisní střelou pod břevno skóroval. Bajer se tím zřejmě rozhodil, takže také nepochodil. Opiela ovšem přestřelil, takže Hanáci pořád žili. Zvláště, když Rossi skóre srovnal.

Mendy sice poslal znovu Mladou Boleslav do vedení, jenže Šultes srovnal. Vzápětí selhal proti Drobiszovi Procházka, Ordoš naopak penaltu dal a bylo tudíž na Johanovi, aby i penaltový rozstřel poslal do prodloužení.

V šesté sérii olomoucký kapitán Kučera penaltu nedal, jenže mladoboleslavský Kysela bránu přestřelil, takže rozhodla sedmá série. Autor prvního finálového gólu Hořava minul bránu, takže o triumfu Mladé Boleslavi rozhodl mladý Chramosta.

Finále Ondrášovka Cupu
Sigma Olomouc – FK Mladá Boleslav 1:1, na penalty 3:4
Branky: 59. Hořava - 73. Táborský z penalty. Rozhodčí: Kovařík – Kordula, Jiřík. ŽK: Škerle - Johana, Mendy, Procházka, Kysela. Diváci: 5430 - vyprodáno.  Poločas 0:0.
Olomouc: Drobisz - Janotka, Škerle, Kučera, Vepřek - Rossi, Hořava, Bajer - Schulmeister (61. Petr), Šultes, Navrátil (67. Ordoš). Trenér: Psotka.
Mladá Boleslav: Miller - Kysela, Rolko, Johana, Šírl - Mendy, Kúdela (8. Procházka), Opiela, Táborský (80. Dimoutsos) - Kulič (57. Řezníček), Chramosta. Trenér: Minář.

Reklama

Související témata: