Hlavní obsah

Jablonec nasázel v poháru osm branek, Baník se v Uničově dlouho trápil

UNIČOV

Fotbalisté Jablonce i Ostravy splnili roli favoritů a postoupili do 3. kola domácího poháru Ondrášovka Cup. Zatímco Severočeši za výhrou 8:0 na hřišti nováčka třetí ligy Roudnice nad Labem vykročili suverénně čtyřmi góly v prvním poločase, Baník rozhodl o vítězství 3:0 na půdě druhého týmu MSFL Uničova až v závěrečné půlhodině.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Václav Svěrkoš z Baníku Ostrava (vpravo) v souboji s Michalem Sostřonkem z Uničova.

Článek

Bez útočníka Svěrkoše či dirigenta Lukeše v základní sestavě předposlední celek nejvyšší soutěže dlouho tápal. Za úmorného vedra měl jen územní převahu, ale přes přehuštěný střed pole se neprokousal do jediné příležitosti. Domácí Řehák naopak favorita po půlhodině vylekal nebezpečnou bombou do boční konstrukce.

Chabý výkon Baníku přiměl kouče Maluru poslat na trávník i Svěrkoše s Lukešem a s nimi už nabrala ostravská ofenziva jiné parametry. Po Svěrkošově bombě ještě Droppa nedokázal skórovat snad ze dvou metrů, ale spolupráce obou čerstvých hráčů zajistila Ostravě vedení. Lukešův centr umístil Svěrkoš hlavou k tyči.

Lukáš Droppa z Baníku Ostrava (vlevo) v souboji s Jiřím Tomanem z Uničova.foto: ČTK/Vladislav Galgonek

První soutěžní výhru v sezóně pak Ostravě pojistil po rychlém protiútoku a dalším Lukešově pasu Poliaček. Odpor Uničova tím opadl, hosté tak mohli v závěru přidat ještě třetí gól, na který Vaňkovi po další akci do rozhozené obrany nezištně nahrál Svěrkoš.

Jablonecká kanonáda v Roudnici

Roudnice, která je "farmou" prvoligových Teplic, posílili Siva, Vaněk, Pícha, Jungr, Melunovič, ale proti Jablonci to nebylo domácím nic platné. Třetí tým minulého ligového ročníku v podstatě rozhodl o svém postupu v rozpětí šesti minut, když v 18. minutě kanonýr Lafata zvýšil už na 3:0. O branky hostů se podělilo osm různých hráčů.

"Splnili jsme povinnost, výsledek je perfektní. Věděli jsme, že zápas bude tak těžký, jaksi ho sami uděláme. Naštěstí jsme nepřipustili komplikace," říkal David Lafata.

2. kolo fotbalového Ondrášovka Cupu:
Uničov - Baník Ostrava 0:3 (0:0)
Branky: 65. Svěrkoš, 73. Poliaček, 88. Vaněk. Rozhodčí: Možíš - Kordula, Chytil. Diváci: 1560.
Ostrava: Pietrzkiewicz - Řezník, Marek, Adámik, Zawada - Droppa, Vaněk - Fantiš (59. Lukeš), Poliaček (85. Badaljan), Šenkeřík (46. Svěrkoš) - Kraut. Trenér: Malura.
Roudnice nad Labem - Baumit Jablonec 0:8 (0:4)
Branky: 12. Pavlík, 14. Vaněk, 18. Lafata, 45. Eliáš, 67. Štochl, 85. Zábojník, 88. Třešňák, 89. Jarolím. Rozhodčí: Kocourek - Mencl, Pospíšil. Diváci: 1430.
Jablonec: Valeš - Eliáš (77. Zábojník), Pavlík, Štochl, Jablonský - Kovařík, Loučka (68. Pavlata), Vaněk, Jarolím - Třešňák, Lafata (62. Kopic). Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata: