Hlavní obsah

VIDEO: Po výprasku Slavie hodoval Převýšov decentně, amatéři šli na půl osmou do práce

PRAHA

Měl to být výlet do malebné vesničky ve východních Čechách. Však také Převýšov má 130 rodinných domů a pět bytovek. Nechybí obecní hospoda, prodejna Konzum, mateřská školka a samozřejmě úřad s hasičskou zbrojnicí a knihovnou. Tam fotbalisté Slavie ve středu vyjeli sehrát utkání 3. kola Ondrášovka Cupu. Ale padla kosa na kámen. Ligový mistr z roku 2009 a účastník Ligy mistrů odjel jako spráskaný pes!

Foto: Sport.cz

Fotbalisté Převýšova se radují ze třetí branky do sítě Slavie.

Článek

„Za předvedený výkon se musí všichni stydět. Nemůžeme to hodnotit jinak než jako ostudu. Myslet si, že takový zápas se dá vyhrát jenom fotbalovostí bez náležitého přístupu, napadání soupeře, obětavosti, to je prostě nemyslitelné,“ láteřil Michal Petrouš, slávistický trenér.

Divizní mužstvo nastřílelo Slavii tři góly, což zhlédlo na vlastní oči 2200 fanoušků, kteří stáli kolem celého hřiště namačkaní na klandrech, které lemovaly trávník. Kdo se neprobojoval dovnitř, mohl otevřít třeba okno bytovky - krásný výhled přímo na pažit. Jeden z přihlížejících si hověl přímo na střeše, stačilo jen přinést židli. „Jde o velkou událost a úžasný výsledek, který se už asi nikdy nebude opakovat,“ usmíval se kouč Převýšova Bohuslav Pilný.

První písemná zmínka o obci Převýšov pochází z roku 1386. Dnes může kronikář pozvednout pero a psát velkými písmeny další dějinný zápis.

Hlavní tribuna v Převýšověfoto: skprevysov

Jó, v Převýšově, který je vyhlášen pro své víkendové zábavy, bylo živo. A na stejném plácku. Vždyť fotbalové hřiště s tanečním parketem sousedí. Není divu, obec má jen 356 obyvatel. Dnes hraje ale prim fotbal. „Oslavovali jsme na místním hřišti s fanoušky do pozdních večerních hodin. Pan Ryba (předseda klubu) zajistil občerstvení,“ řekl sport.cz Milan Černý, který byl hlavním pořadatelem utkání.

Favorit, který má bohatou historii, padl, až se mu musela točit hlava. Asi za to mohla nadmořská výška, Převýšov leží 229 metrů nad mořem.

A nyní pár čísel pro srovnání. Slavia má rozpočet okolo 100 miliónů korun, obec Převýšov necelé tři milióny, divizní klub disponuje podobnou částkou. "Takový rozpočet bychom chtěli pro tento ročník, jednáme s dalšími sponzory, doufáme, že tento úspěch tomu pomůže," pověděl Černý.

Fotbalisté Převýšova se radují ze třetí branky do sítě Slavie.foto: Sport.cz/reprofoto youtube

„Pro klub jde o historickou událost, pan Ryba také na začátku sezóny nakoupil posily a vyhlásil útok na první místo v divizi a postup do ČFL,“ pověděl Černý, který také přiznal, že Jakub Jarkovský, který vstřelil dva góly, si slastné okamžiky stále vychutnává. „Jako kat Slavie si to užívá, ale všichni hráči přišli do práce v klasický čas, což je v půl osmé,“ dodal Černý.

Někteří se ve čtvrtek ráno rozjeli po svých živnostech, čtveřice, která pracuje ve firmě Jiry, už zase myslí na železo, to je artikl hlavního sponzora klubu.

A Slavia? Radši nemluvit. Hráči po zápase naskočili do autobusu, najeli na dálnici, která je vzdálená pouhé dva kilometry a jeli zpytovat svědomí. Patrně se ani neohlédli.

Slavisté podobné stavy prožívali v roce 2007, tehdy prožili trauma s divizní Líšní, prohráli 3:4, když měli náběh na debakl, Líšeň vedla už 4:1. Hořkost zakusil i obránce David Hubáček, v Převýšově v roce 2011 zažil repete. Kdy přijde další ostuda...

Reklama

Související témata: