Hlavní obsah

Žižkov - Liberec 2:2, 5:4 pen.Liberec v Poháru České pošty dohrál. Soutěž opustila i Ostrava

Fotbalisté Liberce a Ostravy vypadli ve středu s druholigovými soupeři z Poháru České pošty. Baník v duelu 3. kola podlehl 0:2 na hřišti Ústí nad Labem. Slovan po neúspěšném penaltovém rozstřelu prohrál na Žižkově, když v základní hrací době skončilo střetnutí nerozhodně 2:2. V soutěži tak pokračuje už jen dvanáct ligových týmů. Již v minulém kole vypadly Teplice a Bohemians Praha 1905.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Viktorie Žižkov oslavují vítězství po penaltovém roztřelu v utkání 3. kola Poháru České pošty s Libercem.

Článek
Fotogalerie

Další ligové týmy ve středu uspěly, byť Dukla Praha musela zachraňovat postup v Třinci až v penaltovém rozstřelu. Zbylé tři duely 3. kola jsou na programu v říjnu. Už v minulém týdnu postoupila do osmifinále pražská Slavia, v úterý pak Sparta.

Ostrava sice v neděli naznačila možné zlepšení, když v ligové soutěži překvapivě vysoko porazila Liberec 3:0, ale ve středu na půdě Ústí nad Labem dostala další lekci. Přestože kouč Svědík v sestavě příliš neimprovizoval, Baníku uškodila už desátá minuta, kdy si vstřelil vlastní branku Engelmann.

Ve 20. minutě přidal další trefu domácích Pavlata a Baník nenašel síly na zvrat. Poté ještě nastřelili Severočeši Benčíkem a Pavlatou tyč a břevno. Ve druhém poločase se hosté zlepšili, ale Frydrych v rozmezí pěti sekund pouze mířil do břevna a tyče.

Slezané končí ve stejné fázi jako v minulé sezóně, kdy byl nad jejich síly třetiligový Třinec. Fanoušci Baníku porážku na severu Čech neunesli a své hráče po zápase zasypali sprškou nadávek.

Přerost: Hráli jsme s chutí a nasazením

"O naší porážce rozhodla úvodní dvacetiminutovka, kdy domácí dali rychlý gól a mohli jsme prohrávat ještě větším rozdílem. Chápu rozezlení našich fanoušků, zvláště když absolvovali tak dalekou cestu. Chceme prohru odčinit tím, že budeme bodovat v lize na hřišti Slovácka," plánoval Svědík.

Kouč Ústí Lukáš Přerost měl radost ze skalpu prvoligového favorita. "Naši hráči odehráli zápas s dobrým nasazením a s chutí a podobné výkony od nich očekávám i v dalších zápasech," uvedl Přerost.

Žižkov vyřadil Liberec

Liberec doplatil na to, že šetřil opory a neporadil si s pokutovými kopy. Trenér Šilhavý nechal odpočívat kapitána Kováče, Keliče, Kušníra, brankáře Kováře, až do druhé půle poslal Pavelku, Rabušice a Delarge. Přesto už v 5. minutě mohl jít Slovan do vedení, jenže Rybalka neuspěl s penaltou a brankář Boháč ho vychytal.

Prosadil se až Kalitvincev tvrdou střelou z hranice pokutového území. Jenže Žižkov ještě do poločasu skóre otočil. Nejprve dorážel Bartl a následně se prosadil hlavou Dressler. Liberci pak pomohl vlastní gól Hejného, který si do branky srazil centr Šurala.

O postupujícím tak musely rozhodnout pokutové kopy. Jako první selhal Šural, který trefil jen tyč. Rozhodnout mohl už v páté sérii Sivrič, ale ten trefil břevno a dal Liberci ještě šanci. Jenže na Škodovu úspěšnou penaltu nedokázal odpovědět Pimpara a Liberec, účastník základní skupiny Evropské ligy, překvapivě vypadl.

"Hráli jsme na třech frontách, teď už jen na dvou. Máme čtyři zraněné hráče, museli jsme to prostřídat, protože v Ostravě v druhé půli bylo vidět, že hráči nemají dostatek sil. Museli si odpočinout. Ti, co nastoupili dnes, jsou právoplatnými členy týmu a měli by si se soupeřem poradit lépe," uvedl Šilhavý.

Dukla postoupila až po penaltách

Duklu na hřišti druholigového Třince poslal do vedení v 52. minutě Hlinka, ale šest minut před koncem vyrovnal Čtvrtníček. O vítězi nakonec rozhodla až devátá série pokutových kopů, rozhodující penaltu proměnil Matěj Hanousek.

Na postup se zapotilo také Slovácko, které při výhře 2:1 v Pardubicích muselo otáčet nepříznivé skóre 0:1. Těsně zvítězil také Jablonec, o jeho triumfu na hřišti lídra druhé ligy Hradce Králové rozhodl Třešňák.

Naopak Olomouc, Mladá Boleslav, Brno a ligový nováček Znojmo si postup s přehledem pohlídaly. Boleslav rozstřílela Hlučín 5:1 a střeleckou formu dalšími dvěma góly potvrdil bosenský defenzivní záložník Jasmin Ščuk. Jen o branku méně dalo Brno třetiligové Roudnici nad Labem, jejíž jméno je skloňováno v souvislosti s nedávno propuklou sázkařskou aférou.

3. kolo fotbalového Poháru České pošty:
Žižkov - Liberec 2:2 (2:1), na pen. 5:4
Branky: 33. Bartl, 44. Dressler - 25. Kalitvincev, 68. vlastní Hejný. Rozhodující penalta: Škoda. Rozhodčí: Jílek.
Liberec: Hroššo - Coufal, Karišik, Pimpara, Frýdek - Hušek, Sackey (46. Pavelka) - Šural, Rybalka, Kalitvincev (65. Delarge) - Hadaščok (78. Rabušic). Trenér: Šilhavý.
Třinec - Dukla 1:1 (0:0), na pen. 6:7
Branky: 84. Čtvrtníček - 52. Hlinka. Rozhodující penalta: Matěj Hanousek. Rozhodčí: Adámková.
Dukla: Kučera - Radoš, Štetina, Vorel, Matěj Hanousek - Hlinka (73. Božič), Malý, Marek Hanousek - Néstor (53. Mareš), Marek, Pázler (86. Kalouda). Trenér: Kozel.
Ústí nad Labem - Ostrava 2:0 (2:0)
Branky: 10. vlastní Engelmann, 20. Pavlata. Rozhodčí: Ochotnický.
Ostrava: Bárta - Kraut, Frydrych, Baránek, Sukup - Hable - Engelmann, Lukeš (68. Milosavljev), Droppa, Holzer (46. Šichor) - Petrus (64. Rolinc). Trenér: Svědík.
Roudnice nad Labem - Brno 0:4 (0:1)
Branky: 13. Skalák, 46. Buchta, 83. Kroupa z pen., 87. Hyčka. Rozhodčí: Houdek. ČK: 79. Schön (Roudnice).
Brno: Doležal - Buchta, Pernica, Hyčka, Husár - Glaser (46. Janotka), Fischer, Přerovský, Pašek (46. Frejlach) - Skalák (72. Lutonský), Kroupa. Trenér: Kotal.
Chrudim - Olomouc 0:2 (0:2)
Branky: 21. Falta, 44. Koutný. Rozhodčí: Pechanec.
Olomouc: Zlámal - Vavřík (46. Vidlička), Koutný, Dreksa, Vepřek (78. Javůrek) - Houska, Wijlaars, Plšek - Zahradníček, Lietava, Falta (69. Schulmeister). Trenér: Kotůlek.
Hlučín - Mladá Boleslav 1:5 (0:2)
Branky: 72. Hanus - 4. a 53. z pen. Ščuk, 16. Štajner z pen., 28. Jeslínek, 74. Smejkal. Rozhodčí: Mikel.
Mladá Boleslav: Diviš - Bořil, Smejkal, Kúdela, Fabián - Brunclík, Ščuk (56. Eliáš) - Štípek, Štajner (46. Štohanzl), Chramosta (46. Šultes) - Jeslínek. Trenér: Minář.
Hradec Králové - Jablonec 0:1 (0:1)
Branka: 42. Třešňák. Rozhodčí: Franěk.
Jablonec: Špit - Kubista, Kysela, Beneš, Novák - Zoubele, Loučka, Vaněk (78. Vošahlík), Kopic - Vukadinovič (69. Čížek), Třešňák (85. Rossi). Trenér: Skuhravý.
Převýšov - Znojmo 1:4 (0:1)
Branky: 85. Urbanec z pen. - 41. a 53. Hnaníček obě z pen., 58. Vašíček, 81. Crnkič. Rozhodčí: Kocourek.
Znojmo: Hrubý - Helísek, Odehnal, Hnaníček, Mudra - Lacko, Hrošovský - Reljič (81. Buchta), Nepožitek (70. Tomeček), Crnkič - Vašíček. Trenér: Kalvoda.
Pardubice - Slovácko 1:2 (1:0)
Branky: 6. Kakrda - 64. Kerbr, 86. Ondřejka. Rozhodčí: Příhoda.
Slovácko: Heča - Reinberk, Mezlík, Košút, Kubáň - Volešák, Rada (62. Daníček), Havlík (46. Petr), Kerbr - Valenta, Ondřejka. Trenér: Habanec.
Domažlice - Karviná 3:1 (1:0)
Vlašim - Varnsdorf 2:2 (0:1), na penalty 3:5
Tučně vyznačené týmy postupují do dalšího kola.
Zbývající program 3. kola:
2. října:
16:00 Karlovy Vary - Jihlava
17:00 České Budějovice - Příbram
12. října:
15:00 Kladno - Plzeň
Program osmifinále (první zápasy 5. října, odvety 30. října):
Kladno/Plzeň - Domažlice
Olomouc - Karlovy Vary/Jihlava
Varnsdorf - Slavia
Brno - Žižkov
Jablonec - Ústí nad Labem
Mladá Boleslav - Slovácko
Dukla Praha - České Budějovice/Příbram
Znojmo - Sparta

Reklama