Hlavní obsah

V semifinále poháru se odehraje repríza předloňského finále

Praha

V semifinále fotbalového Poháru FAČR se odehraje repríza předloňského finále mezi Mladou Boleslaví a Jabloncem. V druhém souboji se utkají Liberec s Teplicemi. Rozhodl o tom dnešní los v Praze na Strahově.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté Jablonce se radují z gólu Filipa Nováka. V semifinále poháru narazí Jablonec nad Mladou Boleslav.

Článek

První zápasy se budou hrát 28. a 29. dubna - v úterý nejprve Liberec přivítá Teplice, ve středu Mladá Boleslav bude hostit Jablonec. Začátky byly stanoveny na 19:10, oba duely odvysílá ČT Sport. Odvety jsou na programu o čtrnáct dní později. Vítěz soutěže postoupí do 3. předkola Evropské ligy.

Při losu byly na základě lepšího umístění v minulé ligové sezóně nasazeny týmy Mladé Boleslavi a Liberce. Jablonečtí si po úterním vyřazení obhájce titulu Sparty Praha ve čtvrtfinále přáli podještědské derby s Libercem, ale na něj nedošlo.

"Pevně doufám, že se potkáme ve finále," řekl s úsměvem novinářům generální ředitel Jablonce Petr Doležal.

Momentální sousedé v ligové tabulce - třetí Jablonec a čtvrtá Mladá Boleslav - se utkali předloni ve finále poháru v Chomutově a po penaltách se radoval Baumit. "I z toho pohledu je to zajímavé. Jsme v tabulce vedle sebe, navíc budeme hrát ještě ligové utkání. Na trojzápas se těšíme a věříme, že budeme úspěšní," uvedl Doležal.

Výhodou podle něj je, že už vypadl letenský obhájce trofeje i loňský finalista a nynější ligový lídr Plzeň. "Plzeň a Sparta v ligové tabulce jasně vyčnívají. Že tito soupeři vypadli, je pro všechny čtyři semifinalisty šance," podotkl Doležal.

Mladá Boleslav přivítá Jablonec v lize jen tři dny po pohárové odvetě. "Pro nás bylo v podstatě tak nějak jedno, koho dostaneme. Máme tu výhodu, že obě utkání odehrajeme s plným kádrem. Vypadly Sparta i Plzeň, kde máme určitá hráčská omezení, máme od nich hráče na hostování, takže bychom nehráli v plném složení. Takhle si to můžeme rozdat," řekl mladoboleslavský ředitel Michael Doležal.

Liberec na začátku března prohrál v lize s Teplicemi 0:2 a po zápase skončila jeho trenérská dvojice Jiří Kotrba, Josef Csaplár. Aktuálně čtrnáctý Slovan bojuje o záchranu a pohár bere jako šanci na nápravu.

"Samozřejmě člověk řeší, abychom se zachránili v lize. Na druhou stranu je to jedna z možností, jak trošku napravit sezónu, která se úplně nepovedla. Kdybychom se dokázali dostat skrz pohár do Evropské ligy, sezóna by vypadala jinak," řekl vedoucí libereckého A-týmu Jiří Neuman.

Tepličtí s Libercem vypadli předloni ve čtvrtfinále poháru. "I když Liberec bojuje na obou frontách, v lize hraje o záchranu, tak pohár je jiná soutěž a finále je blízko. Všechny čtyři mančafty jsou vyrovnané a chtějí vyhrát. Sparta s Plzní bojují o titul, my bojujeme o pohár," řekl vedoucí teplického A-mužstva Pavel Verbíř. "Je to navíc okořeněné tím, že jsme z regionu a blízko sebe. Tři Severočeši plus Boleslav," dodal.

Stadión pro finále bude teprve vybírat výkonný výbor. "Vzhledem k účastníkům semifinále, kdy jsou v podstatě tři kluby na 50 kilometrech a čtvrtý do 100 kilometrů, je celkem logické, že finále bude na jednom z těchto stadiónů," řekl ředitel oddělení TOP soutěží Tomáš Bárta.

Reklama

Související témata: