Hlavní obsah

Možná už někdo poslouchá za dveřmi, netuší trenér Páník, zda mu pohár pomůže, aby ve Zlíně zůstal

Olomouc

Pochopitelně že cítil satisfakci. Samozřejmě že se mu obrovsky ulevilo. „Aby ne, když už jsem byl několikrát jednou nohou z klubu venku,“ přiznával zlínský kouč Bohumil Páník poté, co finále tuzemského poháru skončilo a jeho svěřenci po výhře nad Opavou jásali nad trofejí a cestou do pohárové Evropy. Mají ji jistou, zatímco jejich trenér netuší, co ho ve dnech a týdnech příštích čeká. „Nebudu předbíhat, možná už někdo poslouchá za dveřmi,“ narážel na spekulace o nástupcích, kteří by ho mohli či dokonce měli ve Zlíně vystřídat.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Radost měl i hlavní trenér Zlína Bohumil Páník.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci slavili v centru Zlína triumf v MOL Cupu

Jádro zlínských fandů slaví po návratu z finále poháru

Pomalu půl století čekal fotbalový Zlín na podobný úspěch a zápasy na evropské pohárové scéně, které si na podzim zahraje. V sedmdesátém roce se tam dostal ještě jako Gottwaldov, ve středečním podvečeru po triumfu v olomouckém finále už zase jako Zlín.

Pohár náplastí na duši

„Jsem sice už dost starý na to, abych zůstal nad věcí, ale po těžkém jaru je to samozřejmě i pro mě zklidnění a náplast na duši," ulevilo se trenéru Páníkovi, že finále napravilo bídné ligové jaro, během něhož byl hned několikrát blízko vyhazovu. Krizové chvíle ale nakonec ustál. I třeba proto, že nabídl větší prostor k seberealizaci svým asistentům a sám se stahoval do pozadí.

Při finále Mol Cupu ale v pozadí rozhodně nebyl. Tušil, jaká šance se Zlínu nabízí. „Před dvěma a půl lety jsem byl s mužstvem ve druhé lize, teď má Zlín před sebou Evropskou ligu. A pokud Manchester United příští středu ve Stockholmu pomůže, dokonce účast v její základní skupině," upozorňoval před finále i po něm, co může pro klub účast v pohárové Evropě znamenat.

„Třeba stejnou cestu, jakou se se před časem vydal Liberec nebo také Plzeň. Tedy pokud oněch sedmdesát miliónů plynoucích z účasti v základní skupině Zlín mít bude a rozumně s nimi naloží," připomínal, že investování do posílení stávajícího hráčského kádru bude hodně důležité.

„Pro Plzeň či Liberec bylo všechno pochopitelně snazší, neboť tato města jsou blíž Praze než Zlín a byly a jsou pro hráče zajímavější. Ale teď by se pro ně mohl stát zajímavý i Zlín," meditoval Páník.

Zda do posilování kádru bude mluvit i on, o tom však za nic na světě spekulovat nechtěl. „Uvidím, co se bude dít dál, zeptejte se za tři týdny," odrážel s úsměvem na rtech všechny dotazy.

Uličný už nebude machrovat

„Takových trenérů, kteří skončili poté, co uhráli první místo, už přece bylo: Po dvou a půl letech je jisté opotřebení přece jen znát," pravil s nadhledem, jako by ho vlastní budoucnost ani příliš nevzrušovala.

„Teď jsem spokojený. Večer si dám slivovičku a zapiju ji plzničkou, aby se mi lépe spalo. A spokojený budu i v příštích dnech, protože až se na tenisovém kurtu potkám s Petrem Uličným, nebude už na mě machrovat, že on pohár vyhrál a já ne. Mám ho také a jde samou sebou o největší úspěch mé trenérské kariéry."

Dál už raději mluvil o hráčích a mužstvu. Třeba o zlínském hrdinovi, jímž se stal Robert Bartolemeu, který finále rozhodl.

„Na podzim hostoval v druholigovém Znojmě, kde se na hřiště příliš nedostával. Je to rychlý, dynamický fotbalista schopný prosadit se i v osobních soubojích, přesto ho na jaře nikdo ve druhé lize na hostování nechtěl. Zůstal tedy ve Zlíně a já ho ujišťoval, že když na sobě bude pracovat, jeho čas přijde. A ve finále skutečně přišel," chválil mladíka, jehož trefa poslala zlínské mužstvo do pohárové Evropy.

Zda zachránila i samotného Páníka, o tom se teď bude spekulovat a až za dva tři týdny se ukáže, zda i trenérovi pomohla, aby ve Zlíně zůstal a pohárovou Evropu s ním ochutnal.

Reklama

Související témata: