Hlavní obsah

Hráči vzdali Salovi poctu přímo na hřišti. Přiznali, že se teď bojí létat

Londýn/Praha

Úterní zápas anglické fotbalové Premier League mezi Arsenalem a Cardiffem byl prvním utkáním, které velšský celek odehrál od chvíle, co se ztratilo letadlo s jeho čerstvou posilou, Emilianem Salou. Proto se na argentinského útočníka během zápasu hodně vzpomínalo a myslelo.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Pohled na hřiště i tribuny během minuty ticha před zápasem Arsenal - Cardiff.

Článek

Velšský klub na Emirates stadium prohrál 1:2 po trefách Aubameyanga a Lacazetteho, ale výsledek byl pro málokoho důležitý.

"Zratili jsme zápas, ale na světě existují důležitější věci než výsledek fotbalového utkání. Všichni jsme zažili špatný týden, protože jsme věděli, že po zmizení letadla, na jehož palubě byl Salou, nemůžeme nic dělat," přiznával trenér Cardiffu Neil Warnock, který dokonce zvažoval odchod z fotbalové scény.

Pietní akt proběhl už před zápasem. S prvním gestem přišli domácí Gunners, když Salovo jméno připsali na soupisku hostů. Místo čísla pak k jeho jménu přidali žlutou květinu. Právě žluté narcisy jsou totiž národní květinou Walesu.

A žlutá byla všude. Jako barva týmu Nantes, tedy týmu, ze kterého Sala do Cardiffu přišel, se objevovala hlavně mezi diváky. Ti drželi také šály nebo transparenty s argentinskými motivy a nápisy jako "Once a bluebird, always a bluebird" odkazující na znak i přezdívku velšského klubu. Symbolem Cardiffu je totiž ptáček salašník, tedy anglicky bluebird.

Diváci roztáhli také velkou plachtu s nápisem: "Nikdy jsme tě neviděli hrát ani skórovat. Ale Emiliano, náš nádherný salašníku, budeme tě navždy milovat." Celou dobu přitom hustě pršelo. Jako kdyby i nebe chtělo plakat nad tragédií, která malé letadlo nejspíš potkala.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Emiliano Sala v dresu Nantes na archivním snímku.

Již zmíněné žluté květiny pak při nástupu nesli kapitán Cardiffu Sol Bamba i jeho londýnský protějšek Mesut Özil a společně je umístili do středu hracího pole. Celá pietní akce byla zakončená minutou ticha.

Původně chtěli hráči nastoupit s černými páskami na rukávě, ale na přání rodiny zmizelého argentinského fotbalisty od záměru upustili. Jeho smrt totiž ještě nebyl oficiálně potvrzena.

Obránce Sol Bamba později uvedl, že někteří hráči se po zmizení Salova letadla bojí létat. "Je velmi těžké popsat, jak se hráči cítí," uvedl pro BBC. "Všichni jsme tím zasaženi, kluci, město, celý klub."

"Cestujeme letadlem a někteří kluci nyní uvažují nad tím, že už nechtějí. (...) Klub byl tak hodný, že nám přivedl někoho, s kým můžeme mluvit, pokud bychom to potřebovali. A myslím, že někteří kluci toho využívají," přiznal 34letý obránce.

Reklama