Hlavní obsah

Kluby na poslední chvíli utrácejí, posiluje Arsenal i Manchester City. Dres mění i exsparťan Bony

Praha
Aktualizováno

V nejlukrativnějších evropských fotbalových ligách finišuje zimní přestupové období. Běží poslední den a kluby na poslední chvíli utrácejí miliardy či stovky milionů, aby ještě vylepšily kádr na jaro a ligový finiš. Na seznamech možných posil figurují i velká jména a dá se očekávat, že na trhu bude rušno až do posledních sekund před půlnocí. Z posil se těší například v Arsenalu či Manchesteru City, nezahálí třeba ani Newcastle, který udělal největší přestup v historii.

Foto: Albert Gea, Reuters

Denis Suárez z Barcelony bude hostovat v Arsenalu.

Článek

První posilu už ve čtvrtek ohlásil londýnský Arsenal, kam přichází na hostování z Barcelony Španělský záložník Denis Suárez. Pětadvacetiletý fotbalista bude v londýnském klubu, kde působí také český brankář Petr Čech, hostovat do konce sezony. Součástí dohody je i možnost přestupu.

Suárez poprvé přišel do Barcelony před čtyřmi lety a v Arsenalu se potká s trenérem Unaiem Emerym, pod kterým hrál během hostování v Seville v sezoně 2014/15. Záložník poté přestoupil do Villarrealu, odkud ho katalánský celek koupil před třemi lety zpět, ale ani tentokrát se Suárez neprosadil.

Manchester City získal záložníka Anteho Palaversu z Hajduku Split. Za osmnáctiletého fotbalistu podle médií zaplatil sedm milionů liber (asi 206 milionů korun) a obratem ho poslal do chorvatského celku na hostování do konce sezony 2019/20.

Mládežnický reprezentant Palaversa je odchovancem Hajduku a za první tým poprvé nastoupil loni v červenci jako střídající hráč v předkole Evropské ligy. Celkem za šestý tým chorvatské nejvyšší soutěže odehrál 15 zápasů a dal dvě branky.

Přestupový rekord překonal i Newcastle, který získal z Atlanty útočníka Miguela Almiróna. Za čtyřiadvacetiletého fotbalistu podle médií zaplatil 21 milionů liber (asi 618 milionů korun) a udělal z něj nejdražší posilu v historii klubu. Anglický celek s paraguayským reprezentantem podepsal smlouvu na pět a půl roku.

Almirón strávil v Atlantě dva roky a v minulé sezoně jí v zámořské soutěži MLS pomohl k titulu. Přestupem do Newcastlu bývalý hráč Cerra Porteňo nebo Lanúsu překonal dosavadní klubový rekord, který patřil příchodu útočníka Michaela Owena z Realu Madrid z roku 2005.

Rudí ďáblové bez Fellainiho

Belgický reprezentační záložník Marouane Fellaini opouští Manchester United a míří do Číny. Anglický klub se již dohodl na přestupu jednatřicetiletého zkušeného fotbalisty s celkem Šan-tung Lu-neng, který je třetí v tabulce tamní superligy.

United patří v Premier League šesté místo a Fellaini po příchodu kouče Ole Gunnara Solskjaera ztratil místo v sestavě. V sedmi zápasech odehrál pouhé tři minuty.

Do Manchesteru majitel bronzu z loňského MS přišel v roce 2013 z Evertonu za 27,5 milionu liber, smlouvu měl ještě na rok a půl. Týmu z Old Trafford pomohl k zisku Anglického a Ligového poháru a k triumfu v Evropské lize.

Barcelona tuží obranu

Barcelona získala obránce Emersona z Atlética Mineiro. Katalánský klub za dvacetiletého brazilského fotbalistu zaplatil dvanáct milionů eur (asi 309 milionů korun) a s bývalým hráčem Ponte Preta podepsal pětiletou smlouvu.

Kromě Emersona získala Barcelona v zimní přestupovém období také útočníka Kevina-Prince Boatenga a obránce Jeisona Murilla, které přivedla ze Sassuola, respektive Valencie na hostování. Vedoucí celek španělské ligy koupil také záložníka Frenkieho de Jonga, ale až do příštího ročníku ho ponechal na hostování v Ajaxu.

Dres mění i exsparťan Bony

Bývalý útočník pražské Sparty Wilfried Bony zamířil ze Swansea do Kataru. Třicetiletý fotbalista z Pobřeží slonoviny, který si po vážném zranění kolena nedokázal vybojovat místo v sestavě, odešel z velšského klubu na hostování do konce sezony do celku Al Arábí.

Bony se před rokem podrobil operaci vazů v koleni, po návratu odehrál v této sezoně za Swansea pouhých sedm zápasů a dal jeden gól. Předtím nastupoval také za Manchester City a Vitesse Arnhem. Ve Spartě Bony působil v letech 2008 až 2011 a s letenským celkem získal v ročníku 2009/10 mistrovský titul.

Pavouk hlásí návrat

Bývalý anglický reprezentant Peter Crouch se v 38 letech vrací do Premier League. Vysoký útočník, kterému se přezdívá Pavouk, přestoupil z druholigového Stoke do Burnley, s kterým bývalý hráč Liverpoolu nebo Tottenhamu podepsal smlouvu do konce sezony.

Crouch se po loňském sestupu dočkal návratu do nejvyšší soutěže den po 38. narozeninách. V Premier League zatím nastoupil za šest klubů a v 462 zápasech si připsal 108 gólů.

Účastník dvou světových šampionátů má za sebou v nejvyšší soutěži angažmá ve Stoke, Tottenhamu, Aston Ville, Southamptonu, Portsmouthu a Liverpoolu, s kterým si v roce 2007 zahrál finále Ligy mistrů.

Kagawa: Z Dortmundu do Turecka

Japonský záložník Šindži Kagawa odešel z Dortmundu do Besiktase Istanbul. Devětadvacetiletý fotbalista, který v této sezoně za Borussii odehrál pouhé dva ligové zápasy, bude v tureckém klubu do konce sezony hostovat.

Kagawa přišel do Dortmundu v roce 2010 z Cereza Ósaka a v následujících dvou letech patřil ke klíčovým hráčům, kteří pomohli Borussii získat mistrovské tituly. Poté zamířil do Manchesteru United, odkud se však v roce 2014 do německého klubu vrátil.

Celkem za Dortmund odehrál 216 zápasů, ve kterých zaznamenal 60 gólů a 55 asistencí. Trenér Lucien Favre s Kagawou ale přestal počítat a o záložníka projevil zájem konkurenční Hannover, japonský reprezentant však dal přednost angažmá v Besiktasi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články