Hlavní obsah

Tři a půl roku ho pro ofenzivu neuvyužíval. Proto se Klopp po výhře nad Portem Hendersonovi omlouval

Liverpool/Praha

Nejen výhru, a navíc výhru bez inkasovaného gólu, což je v pohárové matematice obzvláště důležité, ale i poučení si odnesl kouč Liverpoolu z první čtvrtfinálové partie Ligy mistrů s Portem. Po třech a půl letech uznal, že osmadvacetiletý Jordan Henderson je hráčem, jemuž může svěřit ofenzivní úkoly. „Zřejmě má tuto pozici rád. Omlouvám se, že jsem ho takovou dobu pro útočení nevyužíval,“ pravil náramně dobře naladěný Jürgen Klopp poté, co jeho tým porazil na Anfieldu portugalského protivníka 2:0.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Ligy mistrů: Liverpool - FC PortoVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Právě Henderson byl totiž postavou, která rozjela akci završenou Firminovým gólem. „Přímo světovým," chválil kouč Reds celé trio Henderson, Arnold a Firmino, které se pod důležitou druhou branku podepsalo.

Reds jsou tak před odvetou na Estadio do Dragao ve víc než slibné pozici, i když pochopitelně nikoli tak luxusní, jako loni. To totiž porazili Porto v prvním osmifinálovém utkání 5:0, takže odveta byla jen formalitou. Však také skončila bezbrankovou remízou.

„Proto jsme i tentokrát chtěli přidat ve druhé půli ke dvěma gólům ještě jednu či dvě branky, ale zase až tolik příležitostí jsme si nevytvořili, abychom skórovali. I tak musíme být spokojeni, i když výsledek mohl být samozřejmě lepší," trochu mrzelo Hendersona, že se střelecky neprosadil stejně, jako v pátečním duelu Premier Legue proti Southamptonu.

To mu trenér Klopp poskytl víc volnosti v ofenzivě, o což si Henderson v osobní rozmluvě s německým koučem sám řekl, a on hned skóroval.

„Hendo je skvělý hráč a jsem rád, že to teď může ukazovat," nešetřil Klopp komplimenty, kterými zahrnul i střelce první branky Keitu, který přišel na Anfield v létě po dvou sezonách v bundesligovém Lipsku. Teď začíná čtyřiadvacetiletý guinejský fotbalista naplňovat očekávání, které do něho Klopp vkládá. Trefil se v pátek v lize se Southamptonem, skóroval i v úterý proti Portu.

„Už v minulém střetnutí se zlepšoval minutu po minutě a teď v tom pokračoval. Je opravdu dobrý," byl kouč Reds rád, že se znovu potvrdilo, jaký cit má pro hledání a angažování mladých hráčů.

Teď ještě musí Liverpool slibný výsledek potvrdit v odvetě. „Důležité bylo, že jsme udrželi čisté konto, což je v součtu se dvěma vstřelenými góly výsledek, na němž lze stavět. Porto je dobrým týmem s dobrými hráči. Třeba takový Marega... Silný chlap proti kterému je těžké hrát a stejně těžké je ho bránit," připomínal obránce Virgil van Dijk, že právě legionář z Mali měl minimálně dvě dobré příležitosti, aby výsledek zkorigoval.

Nestalo se, takže Liverpool má stejně jako loni semifinálovou bránu Ligy mistrů po prvním zápase slibně pootevřenou.

Reklama