Hlavní obsah

Pogba dělá vtípky a De Gea mi dává rady, přibližuje český mladík šatnu Manchesteru United

Praha

Když před rokem mířil v sedmnácti letech do akademie Manchesteru United, ani ve snu Matěje Kováře nenapadlo, že jeho kariéra nabere tak rychlé obrátky. Juniorce vychytal pozici anglického vicemistra, od léta je brankář jedničkou týmu do 23 let a pravidelně trénuje s elitou United po boku největších hvězd.

Foto: foto archiv Sport Invest

Český brankář Matěj Kovář při podpisu smlouvy s Manchesterem United.

Článek

„Poprvé jsem trénink s áčkem zažil minulý rok v dubnu před utkáním s Manchesterem City," vzpomíná mladý gólman, který do Anglie přestoupil v lednu 2018. „Neuvěřitelná zkušenost. Pár brankářů bylo zraněných, třiadvacítka hrála utkání, a tak trenéři ukázali při doplnění kádru pro přípravu áčka na mě," pamatuje si Kovář, jak se zrodilo jeho setkání s hvězdami United.

Zatímco na jaře minulého roku pomáhal „osmnáctce" ke stříbru v tamní soutěži, nyní pravidelně chytá za „třiadvacítku" a dvakrát v týdnu absolvuje trénink s hvězdami klubu, který stále usiluje o místenku v Lize mistrů pro příští sezonu.

Foto: foto archiv Sport Invest

Český brankář Matěj Kovář na tréninku s hvězdami Manchesteru United. Vlevo Romelu Lukaku, uprostřed Paul Pogba.

„Už setkání s kluky z áčka beru jako normální. Každý má pocit, že to musí být namyšlené hvězdy, ale jsou to normální kluci. Třeba Paul Pogba je srandista, snaží se odlehčit atmosféru. Nám mladým hodně pomáhá. Je to dobrý hráč i sympaťák," nechává Kovář nahlédnout do tajů šatny Rudých ďáblů.

Kariéra jako Čech? To by byl sen

Pochopitelně je nejčastěji v kontaktu se Sergiem Romerem, Davidem de Geou a Lee Grantem, trojicí gólmanů prvního týmu. „K De Geovi hodně vzhlížím. Na každém tréninku dokazuje, že patří k nejlepším brankářům na světě. Je to také klidný typ brankáře jako já. Hodně mi radí, snažím se od něj učit a zkouším některé věci, které dělá. Někdy mi to pomáhá, někdy ne," popisuje Kovář, jenž však vyložený vzor nemá.

„Spíš si snažím vzít od každého něco. Ale samozřejmě by asi byl sen pro každého brankáře mít kariéru jako Petr Čech," vysloví jméno borce, který zářil v Chelsea a nyní v Arsenalu.

Český brankář Matěj Kovář s bývalým vynikajícím gólmanem Luďkem Mikloškem při podpisu smlouvy s Manchesterem United.

foto archiv Sport Invest

Osmnáctiletý mladík, který nedávno pomohl české reprezentaci k postupu na ME do 19 let, okusil v dresu United i juniorskou Ligu mistrů, v níž anglický klub překvapivě v osmifinále podlehl dánskému Midtjylandu. „To bylo obrovské zklamání. Zápas se nám nepovedl," připouští Kovář, že konfrontace hraná na jediný duel přinesla hořký zážitek.

Kontrakt u Rudých ďáblů má Kovář ještě na příští sezonu. Než dojde na řešení budoucnosti, chce udělat výkonnostní skok. „Hodně komunikuju s trenérem brankářů Alanem Fettisem, jenž chytal dlouho Premier League i za reprezentaci Severního Irska. Vychoval hodně gólmanů... Stejně jako Luděk Mikloško," připomínal Kovář bývalého vynikajícího českého gólmana, který u agentury Sport Invest dohlíží na růst gólmanů.

„Prožil v Anglii mnoho úspěšných sezon, hodně na jeho slova dám. Stará se o mě a já mu důvěřuju," přiznává Kovář, že slova legendy, která chytala za West Ham i Queens Park Rangers, jsou pro něj svátostí.

Reklama

Související témata: