Hlavní obsah

Čech: Sezóna bude plná vrcholů, chceme vyhrát všechno

PRAHA

Před těžkou sezónou si před sebe fotbalový gólman Petr Čech klade jako pokaždé jen ty nejvyšší cíle. S miliónářským týmem londýnské Chelsea, kde v neděli zahájí už svoji čtvrtou sezónu, touží po návratu na anglický trůn, na němž se letos usídlil Manchester United. Čech by si také rád poprvé zachytal ve finále Ligy mistrů a myslí i na úspěch s reprezentací, jíž by rád pomohl na mistrovství Evropy.

Článek

"Bude to sezóna plná vrcholů a my chceme v Chelsea vyhrát, co se dá. Hlavním cílem je opětovné získání titulu a také konečně postup do finále Ligy mistrů. A také mistrovství Evropy je velmi důležité, takže pořád se bude hrát vlastně o všechno," řekl Petr Čech novinářům při telefonické tiskové konferenci.

Hvězdný brankář si znovu s jistotou pohlídal svoje místo jedničky ve slavné Chelsea. Londýňané zahájí ligovou sezónu v neděli domácím duelem s nováčkem z Birminghamu a před Čechem hned stojí velká výzva. Pokud nepustí gól, bude mít na svém kontě už sto vychytaných nul v ligových zápasech a v 25 letech by jako nejmladší gólman historie vstoupil do Klubu ligových brankářů, které sdružuje týdeník Gól.

I nadále bude chytat s přilbou

"Ani jsem nevěděl o tom, že jsem takhle blízko, takže jsem příjemně překvapený. Ale byla by to radost a pocta, kdyby se mně to povedlo už takhle brzy. Někteří brankáři se toho nedočkají za celý život," uvažoval Čech. "Bylo by tedy hezké načít sezónu hned čistým kontem. Ale s Birminghamem to nebude nic jednoduchého. Mohou u nás hrát uvolněně, nikdo od nich nic nečeká. My však chceme do sezóny jednoznačně vstoupit vítězstvím," uvedl odchovanec plzeňského fotbalu, který bude i v nadcházející sezóně chytat s ochrannou přilbou.

Čech se postaví do branky Chelsea hned od prvního zápasu, přestože některá britská média informovala o drobném zranění ruky a tím pádem ohroženém startu. "To jsem se pobavil, nic mi není a jsem normálně připraven nastoupit. Akorát mi v nedávném finále Superpoháru spadl Rooney na koleno, ale není to nic vážného," dementoval zprávy tisku Čech.

S Manchesterem hráli vyrovnaně i bez řady hráčů

On i celá Chelsea budou znovu pod drobnohledem, od souboru kouče Josého Mourinha se nečeká nic jiného než velké triumfy. A Čech věří, že "Blues" mají na to, aby do bohaté sbírky úspěchů přidali další poháry. "Měli bychom být silnější než loni, kostra týmu zůstala pohromadě a navíc jsme dobře posílili. A noví hráči se také jeví velmi dobře," pochvaloval si Čech, který odhaduje, že obhájce titulu z Manchesteru bude pod větším tlakem než v minulých letech. "Oni musí bránit ten titul, a to je pokaždé složitější než útočit z druhé vlny," prohlásil Čech.

Chelsea prý nijak neotřáslo to, že v nedělním Superpoháru nakonec Manchesteru po penaltovém rozstřelu podlehla. "Samozřejmě by vítězství potěšilo, ale důležitější je spíš zjištění, že jsme snad bez devíti zraněných hráčů i tak hráli velmi vyrovnaný zápas," konstatoval český gólman.

Boj o titul bude napínavější

Ten očekává, že boj o mistrovský primát bude v Premier League letos napínavější a vyrovnanější než v minulých letech. Za největší konkurenty Čech letos považuje znovu Manchester United a Liverpool, nebezpečný podle něj bude i Arsenal s kapitánem české reprezentace Tomášem Rosickým, přestože "Kanonýři" v létě ztratili kapitána a nejlepšího střelce Thierryho Henryho.

"Ale letos hodně týmů v Anglii dobře posílilo a bylo to vidět i na jejich výborných výsledcích v přípravě. Nahoru se budou chtít dostat i Newcastle, Aston Villa nebo Portsmouth. Letos asi bude trvat déle, než se oddělí týmy na čele, které si to pak rozdají o titul," předpověděl vývoj v anglické lize Čech.

Reklama

Související témata: