Hlavní obsah

Rosický se těší na Spartu, s Arsenalem chce trofej

PRAHA

Druhá sezóna v Premier League je před českým reprezentačním kapitánem Tomášem Rosickým. Jeho Arsenal má tradičně vysoké plány, chtěl by skončit lépe než v uplynulém ročníku. Český záložník si proto slibuje od nové sezóny zisk nejméně jedné trofeje, postup přes Spartu do Ligy mistrů a na reprezentačním poli pak účast na Euru.

Článek

Po loňských zdravotních trablech má šestadvacetiletý záložník především přání, aby mu už nic nebránilo pravidelně nastupovat v základní sestavě. "Od základní sestavy se všechno odvíjí. Pak se můžu z výkonů radovat a něco předvést," uvedl fotbalista, na jehož bedrech už letos i v klubu bude více zodpovědnosti než v premiérové anglické sezóně.

Na tamní fotbalový styl si Rosický zvykl poměrně rychle, rychlost a dravost mu nedělá potíže. Letos by však rád ke své mezihře přidal i více branek. "Ale plán žádný nemám, jen kdyby jich bylo víc než sedm," připomněl počet loňských soutěžních gólů.

Hecování záložníků

K překonání této hranice má sloužit i sázka, kterou uzavřel se svými parťáky ze středové řady Hlebem a Fabregasem. Běloruský fotbalista se v minulých dnech nechal slyšet, že si věří na deset gólů. "Dobře vím, o čem Alex mluví. Chystáme všichni tři totiž společnou sázku, kdo jich nastřílí nejvíc. O co se vsadíme, se ještě dohadujeme, ale už to musíme nějak rozhodnout," vyprávěl v dobrém rozpoložení Rosický ze své anglického bydliště.

Musel se vrátit k tomu, že z Arsenalu odešel Thierry Henry. "Nemůžeme říkat, že to nebude znát. Musíme si přece uvědomit, kolik branek ročně nastřílel, a to se musí projevit, ale snad se to podaří nahradit dalším útočníkům. Především Van Persie je v dobré pohodě, ale dobře se ukazuje i Eduardo," připomněl Brazilce s chorvatským pasem, který přišel během letošního léta z Dinama Záhřeb.

Přesto asi Arsenal nebude největším favoritem na titul. "Mé přání je získat alespoň jednu trofej, ale samozřejmě chceme bojovat o titul. Ovšem stejné plány má určitě znovu i Manchester United, který ještě posílil, hladová bude Chelsea, hodně lákal hráče také Liverpool," vyjmenoval největší soupeře, kteří na konci loňské soutěže byli v tabulce výše než Rosického zaměstnavatel.

V Arsenalu si výkony Sparty pamatují

Velký úkol čeká Arsenal hned na úvod sezóny, protože už za týden se představí Rosický a spol. na Letné v prvním vzájemném souboji třetího předkola Ligy mistrů. "Mohli jsme dopadnout při losu i hůř, třeba na umělé trávě v Moskvě nebo v bouřlivém prostředí na Fenerbahce či v Aténách. Jenže jak už říkal trenér Wenger, současná Sparta znovu dominuje českému fotbalu a je silnější než před dvěma roky. Oni si v klubu její výkony dobře pamatují," prohlásil fotbalista, který sám s kariérou na Letné začínal.

Právě proto prý pro něj bude zvláštní hrát v dresu soupeře. Přesto doufá, že půjde o příjemný návrat domů. "Když jsem tu byl jako dvacetiletej kluk s Dortmundem, liberečtí fanoušci mi sprostě nadávali. Byl jsem z toho vykulenej, ale sparťané se určitě budou chovat jinak. A já už jsem také zkušenější, aby mě to případně nerozhodilo," míní Rosický.

Spartu má ale dobře přečtenou, silnou základní osu podle něj tvoří kvarteto Poštulka-Řepka-Horváth-Kulič. "Má i nadějné mladé kluky, ale kolem téhle osy se všechno točí, to je zřejmé," naznačil, že má o soupeři poměrně dost informací.

Berger by nám ještě moc pomohl

Těžký podzim ho ale čeká i v dresu národního týmu, s kterým si přeje znovu postoupit na evropský šampionát, kde hrál už dvakrát. "Máme všechno ve svých rukou, ale to nestačí. Musíme hrát lépe než na jaře, to je jasné. Ale věřím, že když nám bude přát zdraví, že půjdeme nahoru," vzhlíží optimisticky k reprezentačnímu půlroku.

A nejlepší pro tým prý bylo, kdyby se do mužstva vrátil Patrik Berger. "Já nic konkrétního o té možnosti zatím nevím, ale pokud by to byla pravda, moc by nám ještě pomohl. Na jaře jsem proti němu hrál a stačilo několik minut a hru Aston Villy úžasně oživil. Pořád má mužstvu co dát," prohlásil Rosický.

Reklama

Související témata: