Hlavní obsah

Arsenal bez Rosického rozstřílel Derby 5:0

LONDÝN/PRAHA

V jednoznačnou záležitost proměnili fotbalisté londýnského Arsenalu zápas 7. kola anglické ligy s nováčkem Derby, kterého deklasovali 5:0. O tři branky soupeře pražské Slavie v základní skupině Ligy mistrů se postaral útočník Adebayor, který se tak se šesti góly usadil v čele tabulky střelců. Arsenal tak v nové sezóně ještě neprohrál a vede soutěž se čtyřbodovým náskokem na Liverpool.

Článek

Arsenal nasměroval za očekávaným vítězstvím záložník Diaby, který v sestavě nahradil zraněného českého reprezentanta Tomáše Rosického. Francouzský hráč se uvolnil přes dva obránce a ranou z 20 metrů trefil přesně horní roh branky. Ještě do poločasu pak hosty definitivně zlomil Adebayor, když si zaběhl za obranu, obešel i gólmana a skóroval do prázdné branky.

Tožský útočník úřadoval i po změně stran. Nejprve proměnil penaltu a v závěru se prosadil v obležení tří obránců a svou třetí brankou v zápase uzavřel na 5:0. Chvíli předtím se prosadil také ve střelecké formě hrající Fabrégas, který ke třem zásahům z Ligy mistrů přidal již čtvrtou ligovou branku.

Trenér Arséne Wenger, který stále postrádá několik hráčů základní jedenáctky, dal důvěru sestavě: Almunia - Sagna, Touré, Senderos, Clichy - Walcott (71. Diarra), Flamini (77. Song), Fabrégas (71. Denilson), Diaby - Eduardo, Adebayor.

Druhý z nováčků Birmingham si vedl o hodně lépe a ze hřiště dalšího favorita na titul Liverpoolu si odvezl bezbrankovou remízu. Domácí sice měli stálou herní převahu, ale ve finální fázi selhali, přestože trenér Benítez protočil hned pětici útočníků. Liverpool tak může těšit pouze fakt, že sérii bez inkasovaného gólu protáhl již na 390 minut.

Sunderland vyrovnal minut před koncem

Middlesbrough bleskově prohrával se Sunderlandem, gól vstřelil Grant Leadbitter. Domácí srovnali za 13 minut díky Juliu Arcovi a po přestávce je poslal do vedení Stewart Downing. Minutu před koncem svěřenci Roye Keanea vyrovnali díky gólu Liama Millera.

Reading vedl po gólu Davea Kitsona po chybě gólmana Wiganu Kirklanda, který nezkrotil střelu Doylea. O vyrovnání se zasloužil tvrdou hlavičkou po rohovém kopu Marcus Bent, ale v závěru utkání rozjásal domácí příznivce prvním gólem v sezóně James Harper.

Hráči Manchesteru City měli ve večerní dohrávce možnost na druhém místě tabulky bodově odskočit soupeřům, ale na půdě londýnského Fulhamu pouze remizovali 3:3. V rušném utkání přitom v rozmezí deseti minut po přestávce dokázali brankami Mpenzy a Petrova zvrátit vedení na svou stranu, v 75. minutě ale vyrovnal domácí záložník Murphy, který tak oslavil svůj 400. zápas kariéry.

Anglie - 7. kolo:
Arsenal - Derby 5:0 (25., 50. z pen. a 79. Adebayor, 10. Diaby, 70. Fabrégas), Liverpool - Birmingham 0:0, Middlesbrough - Sunderland 2:2 (15. Arca, 67. Downing - 2. Leadbitter, 89. Miller), Reading - Wigan 2:1 (29. Kitson, 90. Harper - 50. M. Bent), Fulham - Manchester City 3:3 (13. Davies, 48. Bouazza, 75. Murphy - 36. a 60. Petrov, 50. Mpenza).

Reklama

Související témata: