Hlavní obsah

Fotbalový brankář Čech svou chybou pomohl Arsenalu k návratu do čela

PRAHA

Anglická fotbalová Premier League v neděli nabídla hned dva šlágry, tedy souboje týmů silné čtyřky. Dosud pátý Liverpool prohrál v 17. kole s obhájcem mistrovské trofeje Manchesterem United 0:1. Pouze jedenkrát jásali i diváci na Emirates Stadium, kde domácí Arsenal porazil Chelsea poté, co český gólman Petr Čech podskočil centrovaný míč. ´Kanonýři´ tak uhájili vedení v tabulce.

Foto: ČTK/AP

Gólman Chelsea Petr Čech po inkasované brance - ilustrační fotografie.

Článek

Liverpoolští se po zahajovacím hvizdu bez okolků vrhli do úvodního náporu. Již ve třetí minutě se ve vápně dostal k odraženému míči finský bek Sami Hyppiä, svou střelu ale poslal mimo tyče brankáře Edwina Van der Sara. Prvním karetním hříšníkem se na Anfield Road stal hostují Patrice Evra, který zblízka viděl žlutý kartónek po faulu na Benajuna. Hra měla od počátku vysoké tempo a na trávníku to taky viditelně jiskřilo. Nejprve se Evra dostal do křížku s Mascheranem, záhy vzplály emoce mezi kohouty Riisem a Hargreavesem z Manchesteru.

Přes enormní snahu obou mužstev diváci dlouho marně čekali na vyloženou šanci. Ve 27. minutě se o ní postarali fotbalisté Liverpoolu. Hostujícího gólmana odclonili při rohovém kopu vlastní obránci, Kewell ale se svým volejem neuspěl, stejně jako Torres s následnou dorážkou hlavou. Vzápětí Van der Sar nezvládl další standardní situaci a na brankové čáře za něj musel zaskočit Evra. Neujala se ani tvrdá rána z přímého kopu v podání liverpoolského kapitána Gerrarda.

Jako blesk z čistého nebe těsně před poločasem udeřilo na druhé straně. Ve 43. minutě fotbalisté United rozehráli rohový kop nacvičeným signálem, po kterém pálil útočník Wayne Rooney z hranice vápna, jeho střelu ještě za záda domácího gólmana tečoval Carlos Tevez.

Liverpool nenašel recept na Van der Sara 

Po změně stran byli i nadále aktivnější domácí fotbalisté, kteří se neustále tlačili před branku Van der Sara. Kouč Liverpoolu Rafael Benitez se rozhodl podpořit ofenzívu v 66. minutě, kdy záložníka Kewella vystřídal nizozemským útočníkem Ryanem Babelem. Za dalších sedm minut vystřídal v domácím útoku Babelova krajana Kuijta miláček ochozů Peter Crouch. Vzápětí pálil novic na hřišti Babel těsně vedle levé Van der Sarovy tyče.

V 78. minutě mohl definitivně o osudu utkání po brejkové situaci rozhodnout Rooney. Osamoceného před liverpoolským brankářem Reinou jej našel portugalský míčový kouzelník Ronaldo, anglický reprezentant ale nedokázal míč dobře trefit. V nastaveném čase ještě domácí Gerrard nebezpečně pálil z přímého kopu, jeho střela ale přeletěla branku hostů a ti se tak mohli radovat z nejtěsnějšího vítězství a důležitého bodového zisku.

Kapitán Gallas rozhodl o třech bodech pro Arsenal 

Zápas Arsenalu s Chelsea nebyl jen londýnským derby, ale také soubojem dvou základních stavebních kamenů úspěšné české reprezentace. Uzdravený gólman Petr Čech již opět kraloval mezi třemi tyčemi Chelsea, kapitán Brücknerovy družiny Tomáš Rosický obhospodařoval především levou stranu záložní řady ´Kanonýrů´.

Kouči domácích Arsénu Wengerovi spadl velký kámen ze srdce, když se mu včas dali dohromady marodi Fabregas s Flaminim. Nepříjemný návrat do míst, kde dlouho úspěšně působil, zažil v dresu Chelsea Ashley Cole. Každý kontakt levého obránce s míčem doprovázeli fanoušci na Emirates Stadium nepřátelskými reakcemi.

Další nepříjemnost mu způsobil domácí útočník Adebayor, který jej ve 22. minutě nešetrně trefil kopačkou do kolene a byl rád, že za svůj zákrok viděl pouze žlutou kartu. O osm minut později byli napomínáni Terry s Lampardem za zbytečný atak na Fabregase. Sám španělský špílmachr po strkanici s protihráči poslal míč z přímého kopu nad Čechovu branku. Vzápětí se tvrdou střelou prezentoval i Rosický, český brankář byl ale opět bez práce.

Čechova chyba stála Chelsea body

Ve 38. minutě musel být po šlapáku od Eboueho střídán kapitán Chelsea Terry, na jehož místo stopera přišel Izraelec Ben Haim. První poločas přinesl mnoho tvrdých střetů, vyloženou šanci ale žádnou. Zatímco domácí se aktivní hrou snažili překonat obranu hostů, ti přijeli s velmi defenzívní taktikou a spokojili se s bráněním bezgólového stavu. Až ve třetí minutě nastavení Čech trestuhodně podběhl Fabregasův centr a pro domácího kapitána Gallase již nebyl problém míč uklidit do odkryté branky.

Po patnácti minutách druhého poločasu pálil tvrdě zpoza vápna Obi Mikel, brankář Arsenalu Almunia se ale vytáhl, v poklidu pak lapil i Ševčenkovu dorážku. Po dalším ostrém zákroku, tentokrát v podání Joe Colea, musel odstoupit domácí Eboue, místo něj se na hřišti objevil nizozemský útočník Robin Van Persie. V 75. minutě spálil stoprocentní šanci ´Blues´ na vyrovnání Wright-Phillips, který nedokázal sám před Almuniou trefit ani branku.

Vzápětí jej na druhé straně napodobil střídající Van Persie. Po rychlém brejku obdržel ideální nabídku ke skórování, prudkou ranou ale přestřelil Čechovu svatyni. Ten samý hráč se později radoval z branky, přihrávající Rosický byl ale nachytán v ofsajdovém postavení. O chvilku později dal zapomenout na svou chybu Čech, když v rychlém sledu brilantně vychytal Van Persieho i dorážku Fabregase. Pak jej sice překonal Adebayor, ale jeho gól nebyl uznán kvůli útočnému faulu.

Poslední šanci na vyrovnání měl v dresu Chelsea Ševčenko, který vypálil tvrdě z přímého kopu, Almunia ale s námahou balón vytáhl na roh. Arsenal se tak po výhře 1:0 vrátil na první místo ligové tabulky, druhá příčka patří Manchesteru United, Chelsea je třetí. Nejhůře je na tom ze silné čtyřky Liverpool. Tým Rafaela Beniteze, který čeká na ligový primát od roku 1990, je momentálně pátý, ale má jedno utkání k dobru.

Reklama

Související témata: