Hlavní obsah

Kouč Portugalců Scolari bude trénovat Chelsea

LONDÝN

Trenér portugalské reprezentace Luiz Felipe Scolari převezme po evropském šampionátu fotbalisty Chelsea. Vedení londýnského klubu, za který chytá český brankář Petr Čech, to dnes oznámilo na své internetové stránce. Brazilec Scolari vystřídá ve funkci izraelského kouče Avrama Granta, jenž byl odvolán po minulé sezoně, v níž Chelsea skončila druhá v anglické lize za Manchesterem United a se stejným klubem rovněž prohrála ve finále Ligy mistrů.

Článek

Scolari zahájí angažmá na Stamford Bridge 1. července, tedy dva dny poté, co se ve Vídni uskuteční finále mistrovství Evropy, kam by své nynější svěřence opět po čtyřech letech rád dovedl. Dnešní výhrou 3:1 nad českou reprezentací portugalští fotbalisté potvrdili roli jednoho z velkých favoritů šampionátu. Zhruba dvě hodiny po zápase se fanoušci dozvěděli, že Scolari už po letošním turnaji Ronalda a spol. nepovede.

"Felipe je jedním z nejlepších trenérů na světě, který má na kontě řadu úspěchů na klubové i reprezentační úrovni. Je to skvělá volba," uvedlo vedení Chelsea v tiskovém prohlášení s tím, že se dál nebude k novému trenérovi vyjadřovat, aby měl Scolari klid na práci s portugalskou reprezentací ve zbytku Eura.

Chelsea bude první evropský klub, v kterém bude Scolari trénovat. Devětapadesátiletý bývalý obránce se proslavil především prací u národních mužstev. V roce 2002 vybojoval s výběrem rodné Brazílie titul mistrů světa, v následujícím roce pak nastoupil k portugalské reprezentaci. S ní získal na domácím Euru 2004 stříbrné medaile, předloni na mistrovství světa v Německu podlehli jeho svěřenci v utkání o třetí místo domácímu Německu.

I s trénováním v klubech má však Scolari bohaté zkušenosti. Od roku 1982 koučoval týmy v Brazílii, Kuvajtu, Saúdské Arábii i Japonsku.

Reklama

Související témata: