Hlavní obsah

Změna profese? Z bývalého gólmana Sparty se v Anglii stává stavitel

Newcastle

Každý dělá v době nucené pauzy, co umí, aby se zabavil. Na řadu tak přicházejí i nefotbalové činnosti. Brankář Newcastlu United, který do Anglie zamířil z pražské Sparty, není výjimkou. „Přestěhovali jsme se do domu a kolem něj je pořád co dělat,“ naznačuje Martin Dúbravka, že se z gólmana stává spíše stavitelem. Brankář slovenské reprezentace doléčuje zranění kolena a čeká, kdy bude Premier League zase obnovena.

Foto: Sport.cz

Martin Dúbravka je klíčovou postavou Newcastlu.

Článek

Rychle si v Anglii získal respekt. Ve slovenské anketě Fotbalista roku 2019 obsadil druhé místo za vítězným Milanem Škriniarem z Interu Milán. V internetovém hlasování o Cenu fanoušků Martin Dúbravka dokonce vyhrál.

Bývalý gólman Sparty a Liberce se teď věnuje především rehabilitaci po zranění kolena. S bolestmi dochytal poslední ligový souboj proti Southamptonu (1:0), po němž mu diagnostikovali pohmožděné boční vazy. Bez nutnosti operace měl odpočívat několik týdnů.

„Každý den se koleno lepší. V pondělí jsem absolvoval první lehčí běh. V úterý jsem měl mít už i první trénink na hřišti, ale kvůli zpřísněným opatřením v Anglii jsem musel změnit plány," líčí Dúbravka v rozhovoru pro slovenský Šport.

Opatření se zpřísňují

Britské ostrovy čekají od soboty minimálně následující dva týdny přísná pravidla.

„Bude to ještě těžší než dosud. Vše se zavírá, otevřené budou jen potraviny a lékárny. Nesmíme se už setkávat s nikým z realizačního týmu, abychom nešířili nákazu. Vše řešíme přes telefon," popisuje.

Dúbravkovi tak přišlo vhod, že se přestěhoval do rodinného domu a kousek za ním má k dispozici les na procházky a výběhy.

„Za uplynulé dva týdny jsem tam dohromady potkal asi šest lidí. Les je ohraničený, nedostane se tam každý. S přítelkyní se to snažíme využít pro trávení volného času, abychom nebyli zavření jen doma. Nikomu nepřidává na psychice, když se jen přesouváte z pokoje do pokoje," poukazuje žilinský rodák.

„Celkově jsem rád, že jsme se přestěhovali do domu, protože kolem něj je stále co dělat. Dokonce jsem se dostal do stádia, že jsem si postavil vlastní plot. V garáži jsem si zřídil posilovnu, takže alespoň takto nyní využívám prostor a čas," usmívá se Dúbravka.

Poloprázdné tribuny už poznal

Optimismus bude ještě moc a moc potřebovat. Vedení anglické Premier League na situaci ohledně koronaviru neustále reaguje. Aktuálně je jasné, že se nebude hrát dříve než v květnu, reálnější je však scénář s červnovými termíny.

Foto: Sport.cz

Slavný kouč Rafael Benítez (druhý zleva), brankář Martin Dúbravka (vpravo) a bratři Zíkové v klubových prostorách Newcastlu.

Reagují i hráči, kteří nechtějí nastupovat před prázdnými tribunami, a navíc se bojí o zdraví své a svých nejbližších, pokud by museli hrát, když ještě nebude vše v souvislosti s pandemií pod kontrolou.

„Věru, čeká nás dlouhé období bez fotbalu. Kluci nejsou zvyklí hrát před prázdným hledištěm. Já jsem zažil na Slovensku či v Česku i poloprázdné tribuny, takže by to nebyla pro mě až taková novinka. Uvidíme, jak se nastaví pravidla. Myslím, že sezona se dohraje, protože ztráty z televizních práv by byly obrovské. Jen netuším, kdy to bude. Dřív než v červnu však asi ne," očekává Dúbravka.

Reklama

Související témata: