Hlavní obsah

Ferguson by mohl vést fotbalový tým Velké Británie na OH 2012

PRAHA

Současný trenér fotbalistů Manchesteru United Alex Ferguson je mnohými považován za nejlepšího kandidáta na post trenéra týmu Velké Británie na letních olympijských hrách v Londýně 2012. Za jeho zvolením stojí i britský ministr sportu Gerry Sutcliffe. „Úspěchy Sira Alexe Fergusona dokazují, že by právě on byl tím ideálním koučem výběru Británie,“ řekl pro BBC Sutcliffe.

Foto: Internet

Sir Alex Ferguson

Článek

„Jako pořádající země budeme mít možnost účastnit se na příštích olympijských hrách všech sportovních odvětví, a tak bychom tedy měli být schopni vytvořit i fotbalový tým. Nyní se potřebujeme přesvědčit, že se dokážeme shodnout na jednotném britském týmu, a pokud by měl být manažerem tohoto mužstva Sir Alex Ferguson, bylo by to fantastické,“ nechal se slyšet Sutcliffe.

Ferguson plánuje skončit na lavičce slavného klubu v následujících třech letech, což je další argument pro ty, kteří by jej rádi viděli na postu kouče nově utvořeného celku. „V roce 2012 mi bude sedmdesát, žádný závazek jsem k této funkci neučinil. Určitě nyní nemám snahu formovat či vytvářet něco, co se uskuteční až za čtyři roky,“ řekl pro BBC Ferguson.

Beckham si Fergusona u týmu Británie dokáže představit

K možnému vedení mužstva Velké Británie Fergusonem se vyjádřil také známý anglický fotbalista David Beckham. „Zasloužíme si mít tým Británie na olympiádě. Myslím si, že je to možné,“ řekl pro The Sun bývalý dlouholetý hráč Manchesteru United, jenž v dresu Rudých Ďáblů právě pod Fergusonem působil.

Poté, co se britský fotbalový tým nezúčastnil v neděli ukončených her v Pekingu, uběhlo od posledního olympijského vystoupení britského týmu již 48 let, kdy se představil na hrách v Římě. Britové hráli pod pěti kruhy v letech 1900-1960 celkem devětkrát a třikrát se radovali ze zisku zlata (1900, 1904 a 1912).

Důvodem, proč se od roku 1960 žádné britské fotbalové mužstvo na olympijských hrách neobjevilo, byla obava z ohrožení národních týmů jednotlivých zemí Spojeného království - Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska, které na mezinárodní scéně v soutěžích FIFA vystupují v novodobé historii odděleně.

Velké nadšení tak ohledně možného jednotného týmu nezavládlo v ostatních částech britského království, když jistou dávku nevole vyjádřili zástupci Skotska, Walesu i Severního Irska. Čelní skotský politický představitel Alex Salmond se dokonce vyjádřil s tím, že se jedná o významný vlastní gól a britského předsedu vlády Gordona Browna nařkl z ignorace Skotska.

Reklama

Související témata: