Hlavní obsah

Brankáře Štěcha ve West Hamu povolali do prvního týmu

LONDÝN

Vedení fotbalistů West Hamu povolalo do prvního týmu českého brankáře Marka Štěcha. Osmnáctiletý gólman s mužstvem odcestuje o víkendu do Hullu ke svému prvnímu zápasu Premier League, a i když zřejmě zůstane jen na tribuně, měl by už v prvoligovém výběru zůstat. Dnes to uvedly webové stránky klubu.

Článek

Štěch za svůj přechod do elitního kádru vděčí především zranění brankáře Roberta Greena, který se kvůli bolavému kolenu musel omluvit z anglické reprezentace. I když začal vzápětí trénovat a o jeho startu v nedělním zápase v klubu nepochybují, trenér Gianfranco Zola raději nominoval ještě třetího gólmana.

"I tak je to paráda, trénovat s hráči prvního týmu, být s nimi před i po zápase. Už jenom to, že můžu na předzápasovou rozcvičku, je krásný zážitek," citoval web Štěcha.

Kdyby ale Green přesto nemohl do zápasu zasáhnout, musel by na jeho místo Jan Laštůvka a Štěch by usedl na lavičku. A West Ham by se stal prvním anglickým týmem v historii, který by měl oba brankáře z Česka.

Štěcha přivedl do týmu Luděk Mikloško

Trenérem brankářů ve West Hamu je totiž bývalý reprezentant Luděk Mikloško, který si Štěcha vyhlédl před dvěma lety v dorostu pražské Sparty. Přivedl ho do Londýna, a když se mladíček otrkal v mládežnické akademii, začal mu dávat stále více prostoru. V letní přípravě jej dokonce třikrát pustil do branky prvního týmu, hned poté se ale Štěch vrátil k dorostencům.

Teď už Štěch patří jinam. Nejprve odchytal dva zápasy za omlazenou rezervu, a i když od Fulhamu inkasoval čtyři branky, trenér brankářů v hledišti spokojeně pokyvoval hlavou. "Lilo jako z konve, do toho se blýskalo, to jsou hodně těžké podmínky. Přesto za inkasované góly nemohl," pochválil mladíka Mikloško, který jej vzápětí vytáhl na zkoušku i do prvního týmu. A teď se Štěch stal jeho stálým členem.

Za svůj posun prý vděčí právě Mikloškovi. "Je neuvěřitelný. Každý den se mnou na trénincích dře do úmoru a hodně mi toho dává," nešetřil komplimenty mladík, který už ve své kariéře vychytal stříbrnou medaili na mistrovství Evropy do 17 let a v létě podepsal s londýnským klubem pětiletou profesionální smlouvu.

Reklama

Související témata: