Hlavní obsah

Symbolika: bývalý rekordman Liverpool skoncoval se sérií Chelsea

Zdeněk PavlisSport.cz

Symbolické, že bývalý rekordman zastavil nového. Nedobytné Stamford Bridge, na němž Chelsea nepoznala porážku v dlouhé sérii 86 zápasů v řadě trvající čtyři roky a osm měsíců, vyloupil v nedělní bitvě o Anglii Liverpool, jemuž rekord Premier League patřil před začátkem vlády Chelsea. Jen s tím rozdílem, že Reds doma na Anfield Road neprohráli "pouze" v 64 utkáních.

Článek

Na Stamford Bridge ovšem nešlo jen o rekordy a historické statistiky, i když Chelsea byla na svou úžasnou sérii náramně pyšná.

Čech: Rekordní série dodávala víru

„Teď už jsme na sérii a rekord tolik nemysleli, ale když jsme se před dvaceti zápasy blížili k překonání rekordu Premier League, pochopitelně jsme o bájné hranici mluvili. Jakmile jsme ji překonali, situace se změnila... Nemyslíme na rekord, ale v každém utkání na tři body, jež jsou důležitější než nějaká série,“ glosoval úspěšné domácí tažení český gólman ve službách Chelsea Petr Čech.

„Pravdou ale je, že dlouhá série zápasů nám pomáhala a velkou výhodu představovala. Dodávala nám sebevědomí, takže jsme si vůbec nepřipouštěli, že bychom nějaké další utkání prohrát. Už proto, že spoustu zápasů jsme zachraňovali a skóre otáčeli doslova v posledních minutách a vždy se nám to podařilo. Víra, že to svedeme, nás posilovala,“ přidával reprezentační brankář.

Čtyři roky, osm měsíců, čtyři dny

V nedělním šlágru ovšem nebyla Čechovi zmiňovaná víra nic platná. Jeho týmu také ne. Jedna jediná střela Xabi Alonsa už v desáté minutě, kterou tečoval Bosingwa, úspěšnou sérii Chelsea ukončila. Po čtyřech letech, osmi měsících a čtyřech dnech. Po 86 utkáních v řadě. Naposledy totiž Chelsea prohrála ve svém fotbalovém chrámu 21. února 2004 s Arsenalem (1:2).

Benítez: Výhra výzvou pro ostatní

„Podstatnější než konec série Chelsea je pro mě to, že jsme po výhře nad Manchesterem United dokázali porazit právě Chelsea, což se nám v předchozích sezónách nedařilo. Proto jsme sledovali jejich souboje o titul zpovzdálí. Letos se ale situace mění,“ liboval si španělský kouč Liverpoolu Rafael Benítez, pod jehož vedením porazili Reds poprvé jak Manchester, tak Chelsea. A ke všemu bez nejlepšího střelce mužstva Fernanda Torrese!

„Naše vítězství na Stamford Bridge má velký význam i v tom, že je výzvou i pro ostatní týmy,“ neodpustil si jistou jízlivost Benítez, jehož tým se po nedělním šlágru devátého kola přihlásil do boje o vládu v Premier League.

Trenér krotí euforii

Aby ne, když na oba soupeře mají tříbodový náskok a všechno mají ve svých rukou. „Výhra na Stamford Bridge nám dodá obrovskou duševní sílu, která se nám bude hodit, protože jsme teprve na začátku,“ prohlásil Benítez, hned však přidával varování.

„Teď ovšem nesmíme dopustit, aby se opakovala situace po utkání s Manchesterem, které jsme vyhráli, ale hned poté jsme úplně zbytečně ztratili body remízou se Stoke City. Pokud ve středu neporazíme doma Portsmouth, nebude velké vítězství na Stamford Bridge znamenat nic,“ krotil kouč Liverpoolu panující euforii. A to přesto, že s Portsmouthem, jenž se po nečekaném odchodu Harryho Redknappa do Tottenhamu ocitlo bez hlavního trenéra, měli jeho svěřenci poradit. Vždyť oba týmy dělí v tabulce sedm příček a hlavně devět bodů.

Scolarimu konec série nevadí

V táboře Chelsea zavládlo samozřejmě rozčarování. „Nečekal jsem, že prohrajeme, protože Liverpool sice hodně kvalitní mužstvo má, ale lépe než my nehrál,“ cítil se zaskočený brazilský trenér na lavičce Chelsea Luiz Felipe Scolari.

„Nevadí mně, že jsme přišli o sérii neporazitelnosti, mrzí mě tři ztracené body,“ potvrzoval vlastně slova Petra Čecha, že pro Blues bylo mnohem důležitější nad velkým konkurentem vyhrát, než myslet na to, jak na šňůru úspěchů navléknout  korálek s pořadovým číslem osmdesát sedm.

V nedělní bitvě o Anglii ho nenavlékli, po 86 střetnutích bez prohry Liverpoolu 0:1 podlehli, jejich série skončila. Bitva o titul však bude pokračovat dál, neboť Premier League je vlastně na samém začátku.

Bilance Chelsea od prohry s Arsenalem po prohru s Liverpoolem:
sezónabilanceskóre
2003/20044 - 2 - 012:3
2004/200514 - 5 - 035:6
2005/200618 - 1 - 047:9
2006/200712 - 7 - 037:11
2007/200812 - 7 - 036:13
2008/20092 - 2 - 08:3
celkem61 - 24 - 0175:45

Reklama

Související témata: