Hlavní obsah

V Anglii by na prázdných stadionech mohli být virtuální fanoušci

Vedení anglické fotbalové ligy zvažuje možnost využít virtuální fanoušky a zvukové efekty ke zlepšení atmosféry na prázdných stadionech. Přerušená sezona Premier League by se kvůli koronavirové pandemii měla stejně jako v dalších zemích dohrávat bez diváků.

Foto: Sport.cz

Mason Greenwood je vycházející hvězdou Manchesteru United

Článek

V sobotu se jako první velká evropská soutěž po dvouměsíční přestávce rozběhla německá bundesliga. Nepřítomnost diváků však byla hodně citelná a při televizních přenosech vedle komentátora byli slyšet jen křičící hráči nebo trenéři.

"Myslím, že se k tomu postavíme jinak. Ne lépe, ale zvolíme trochu odlišný přístup k zápasy za zavřenými dveřmi. Byla to jedna z věcí, o kterých jsme se bavili s kluby i vysílateli a jsme v tom za jedno," řekl výkonný ředitel Premier League Richard Masters.

Podle agentury Reuters má vedení soutěže na stole několik variant, jak fanouškům vylepšit televizní zážitek včetně přidání hluku z tribun nebo promítání počítačem generovaných fanoušků na prázdné sedačky. O konkrétní technologii však ještě nebylo rozhodnuto. I kvůli obavám, že takové zápasy by byly příliš vzdáleny obvyklé fotbalové realitě.

Foto: Pool, Reuters

Musí sedět doma, dresy fanoušků však na jejich tradičních místech v hledišti nechybí...

"Nechci z našich plánů moc prozrazovat. Ale samozřejmě je problém, když na stadionu nejsou fanoušci. Jaký může mít zážitek fanoušek doma a jak se liší od produkce obvyklé Premier League? Na tuto otázku hledáme odpověď," konstatoval Masters.

Anglické kluby se během pondělního konferenčního hovoru jednomyslně dohodly, že ode dneška začnou trénovat po malých skupinách a doufají, že od příštího týdne přejdou na kontaktní společnou přípravu. Pokud se situace kolem nemoci covid-19 bude vyvíjet v zemi příznivě, elitní sportovní soutěže se budou moci znovu rozběhnout bez diváků od 1. června.

Reklama

Související témata: