Hlavní obsah

Chystají obří sumy na přestupy, když ostatní šetří. Rýsuje se nový fotbalový supertým?

Fotbalový byznys se v době koronavirové pandemie propadá do zatím netušených hlubin, ale i tato krize, jako každá jiná, bude mít vedle poražených i své vítěze. Také v prestižní anglické Premier League se oproti tučným rokům musí šetřit, ale už nyní začíná být zřejmé, že jeden z top klubů si může dovolit více než ostatní a z nastalé situace může vyjít mnohem silnější než konkurence.

Foto: Profimedia.cz

Chelsea se i v době koronavirové krize rýsuje zajímavá budoucnost.

Článek

Situaci názorně ilustruje přetahovaná o elitního kanonýra Lipska Tima Wernera. Byť o něj měl velký zájem aktuální lídr tabulky z Liverpoolu, na začátku týdne z honby za vysněnou posilou odstoupil. Kouč Jürgen Klopp oznámil, že si takový transfer klub uprostřed úsporných opatření nemůže dovolit. Zatímco pro Chelsea uhrazení výstupní klauzule v hodnotě 60 milionů eur zřejmě nebude problém.

Právě londýnský klub s Petrem Čechem ve vedení se podle všeho chystá ovládnout letní přestupový trh. V Anglii sice ještě neví, kdy vlastně letní přestupové okno bude, ale z posledních zpráv je evidentní, že Chelsea se v něm chystá mohutně posilovat.

Podle informací z ostrovního tisku chce vedle Wernera klub ze Stamford Bridge získat také zázračné dítě z Leverkusenu Kaie Havertze, jehož hodnota se odhaduje zhruba na 75 milionů liber, obránce Leicesteru Bena Chilwella (s odhadovanou hodnotou 60 milionů liber) či Hakima Ziyecha z Ajaxu (36 milionů liber).

Z Blues se tak může v příští sezoně stát jeden z hlavních aspirantů na titul. Ve výjimečné době se konstelace událostí naklonila v jejich prospěch. Nakonec i trest od FIFA v podobě zákazu nákupu hráčů v jednom přestupním období (původní trest na dvě období byl po odvolání snížen) se ukázal být spíše požehnáním.

Trenérovi Franku Lampardovi nezbylo než sáhnout po odchovancích vlastní akademie. A hráči jako Tammy Abraham, Reece James, Fikayo Tomori či Callum Hudson-Odoi obstáli, klub se drží na pozicích zajišťující start v Lize mistrů. A absence na fotbalovém trhu dala navíc klubu šanci nyní masivně investovat, když ostatní většinou šetří.

Aktuální dobrá finanční kondice klubu se připisuje také skvělým vyjednávacím schopnostem, jimiž disponuje členka vedení Mariana Granovskaja. Od doby, kdy se majitel Roman Abramovič dostal do problémů s britskými vízy a na Stamford Bridge už jej dlouho nikdo neviděl, převzala hlavní otěže v klubu zřejmě právě ona.

Dokázala vyjednat třeba lukrativní 15letou smlouvu s firmou Nike, která za své logo na dresu platí 60 milionů liber za sezonu.

Už dříve se jí také nějak podařilo přesvědčit Paris St. Germain, aby zaplatila za obránce Davida Luize tehdy rekordní částku za zadáka 50 milionů liber, i když se ho chtěl José Mourinho stejně zbavit.

Nemanju Matiče prodala do Manchesteru United za 40 milionů liber, přitom odhadovaná cena byla v té době zhruba o 10 milionů nižší. Brazilce Oscara poslala do Číny dokonce za 60 milionů liber.

Nakonec i již zmíněného Wernera může mít Chelsea téměř zadarmo, protože v létě má dojít na již dohodnutou transakci, kdy se hostování útočníka Alvara Moraty v Atléticu Madrid změní z hostování na přestup, a to pravděpodobně za částku jen o něco nižší, než by činila hodnota případného nákupu německého snajpra.

Reklama

Související témata: