Hlavní obsah

Čech vychytal bezgólovou remízu s Evertonem a zase se na něho valí chvála

LONDÝN/PRAHA

Gólman Petr Čech se pomalu hrabe z krize. Po vítězném vystoupení v semifinále FA Cupu, v němž pustil ve Wembley jedinou střelu a pomohl Chelsea k postupu do finále, udržel český reprezentační brankář na uzdě všechny ofenzivní ataky Evertonu, s nímž se Blues utkali v dohrávce 33. kola Premier League na Stamford Bridge. Na Čecha se opět valí chvála.

Článek

„Musím vyzdvihnout výkon Petra Čecha, který v utkání předvedl několik spolehlivých zákroků,“ citoval Telegraph nizozemského trenéra Chelsea Guuse Hiddinka, který byl po utkání zklamaný. Útočníkům Evertonu se sice nepodařilo Čecha propálit, ovšem bezzubá ofenziva domácích branku nepřinesla, takže duel skončil bezgólovou remízou.

Ta pochopitelně nahrála vedoucímu Manchesteru United, jež porazil v dohrávce Portsmouth 2:0 a na Chelsea už má k dobru 6 bodů a ještě jeden odložený zápas k tomu. Naděje Čechova týmu na titul se tak po remíze s Evertonem definitivně rozplynuly.

Na středečním bezgólovém nerozhodném výsledku měl největší zásluhu právě český brankář, který zlikvidoval jak nadějné pokusy brazilského útočníka Jo, tak Australana Cahilla. „Big Pete všem lidem připomněl, jak skvělý byl,“ řekl po zápase stoper Chelsea John Terry. „Je to náš kamarád a je to navíc nejlepší brankář světa. Zbožňujeme ho,“ dodal Terry. „Prokázal svou schopnost, kterou měl v minulosti,“ doplnil kapitánova slova také Hiddink.

Nejdříve tři góly od Boltonu, potom čtyři od Liverpoolu

Nizozemský kouč českého brankáře podržel i v nelehkých situacích, kterými si šestadvacetiletý brankář procházel v minulých týdnech. Nejdříve inkasoval tři branky od Boltonu v lize, o tři dny později v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů proti Liverpoolu dokonce dostal branky čtyři. Některá média dokonce informovala o tom, že Chelsea hledá za Čecha náhradu. To ale londýnský klub popřel.

„Nepřemlouval jsem ho, aby si dal pauzu. Má za sebou sice obtížné období, ale svou práci dělá dobře a uvolněně,“ zastával se Čecha po středečním duelu Hiddink. „Každý hráč má čas od času období, v němž není ve špičkové formě. Ale to jeho bylo velice krátké. O celé situaci jsme si v klidu popovídali,“ naznačil nizozemský  kouč trénující zároveň i ruskou reprezentaci, že se pokoušel společně s dvojnásobným nejlepším gólmanem Ligy mistrů najít cestu ven z krize.

Sebevědomí Čechovi opět roste

Tu, zdá se, našli. Čech opět nabírá své poztrácené sebevědomí. Prokázal to také ke konci zápasu. Dlouhý nákop soupeře totiž hledal nebezpečného Jo, Čech proti němu vystartoval a těsně před Brazilcem míč odhlavičkoval do bezpečí. Srážce se ale vyhnout nemohl. Nejednomu divákovi tato situace připomněla nevybíravý zákrok Stephena Hunta z Readingu, který Čechovi prokopl lebku. Následky ze středečního souboje byly mnohem méně važné. „Je v pořádku. Měl nějakou krev na nose, jinak je v pořádku,“ ujišťoval Hiddink.

Dvaašedesátiletý trenér právě tuto bojovnost po utkání vyzdvihl. „Čech byl s ohledem na své zranění v minulosti velice odvážný. Svou hlavičkou zažehnal nebezpečnou situaci. Je to jeho osobní vítězství,“ dodal Hiddink.

Reklama

Související témata: