Hlavní obsah

Byl jsem naštvaný. Proti Tottenhamu vlastenec, proti Chelsea neuznaný gól, teď jsem ale šťastný, zářil Souček

Londýn/Praha

Drsný verdikt. Pro Kladiváře, pro českého legionáře v jejich službách Tomáše Součka obzvlášť. Ve 34. minutě ligového duelu s Chelsea se po rohovém kopu a nepovedených nůžkách spoluhráče Michaila Antonia dostal ve vzduchu nad Césara Azpilicuetu a skóroval. Poprvé od příchodu na Ostrovy. Premiérově v dresu West Hamu do soupeřovy brány. Jenže panující euforie trvala jen tři a půl minuty. Tak dlouho totiž zkoumal sudí Atkinson situaci u videa, aby nakonec Součkovu trefu pro ofsajd na zemí ležícího Antonia neuznal.

Foto: Julian Finney, ČTK/AP

Český záložník Tomáš Souček dal svůj první gól v anglické fotbalové lize a pomohl West Hamu k vítězství 3:2 v londýnském derby s Chelsea.

Článek
Fotogalerie

VAR potvrdil, že správně, i když inkriminovaná situace vyvolala spoustu emocí a vášní. „Už v tenhle systém ztrácím důvěru," vypěnil kouč Hammers David Moyes.

„První gól je životně důležitý. Zvláště v takovém zápase. Zejména proti Chelsea, která zahrála tak skvěle před týdnem proti Manchesteru City," připomínal zápas, v němž středeční soupeř Kladivářů dopomohl výhrou nad Citizens lídrovi Premier League Liverpoolu k mistrovskému titulu.

Po 34. minutách jeho svěřenci nad Chelsea vedli, jenže po třech a půl minutách Atkinson za pomoci VAR vydedukoval že ležící Antonio byl hlavou v ofsajdu, a navíc jen metr od brankáře. Španělský gólman Kepa sice blokován nebyl, ale protože se Antonio snažil do hry zasáhnout, usoudil sudí, že se o postavení mimo hru jedná.

Souček měl podruhé během týdne smůlu. Nejprve nešťastný vlastní gól v utkání s Tottenhamem, po osmi dnech premiérová trefa do sítě Chelsea, která nebyla uznána.

"Byl jsem trochu naštvaný, protože v předchozím střetnutí jsem si dal vlastní gól a teď jsem skóroval a branka neplatila. Michail se přitom míče nedotkl. Alespoň mi řekl, že se ho nedotkl," svěřoval se český legionář.

"Ale štěstí bylo na naší straně a já o deset minut později vstřelil první gól za West Ham."

Souček si v nastaveném čase prvního poločasu skutečně všechno vynahradil. Zase po rohovém kopu, znovu po vzdušném souboji s o hlavu menším kapitánem Blues Azpilicuetou, tentokrát ovšem v momentě, kdy jeho mužstvo prohrávalo a on stav utkání vyrovnával.

Jako by chtěl právě v té chvíli potvrdit slova reprezentačního trenéra Jaroslav Šilhavého pronesená den předtím. „Charakter a velký profík k tomu, který je pořád připravený. Těžké zápasy v anglické lize mu ještě pomohou," vysekl Šilhavý poklonu nejlepšímu českému fotbalistovi loňského roku.

Foto: Julian Finney, ČTK/AP

Gól! Tomáš Souček střílí hlavou gól do sítě Chelsea v londýnském derby. West Ham vyhrál důležitý zápas 3:2.

Souček skutečně charakter prokázal. Profesionalitu také. Neuznaný gól ho nerozhodil, o regulérnosti jeho druhé trefy už nebylo pochyb. Proto se na něho gratulace jen hrnuly.

I díky gólu Součka West Ham  po výhře 3:2 nad Chelsea dýchá. A teď už mnohem uvolněněji, protože od sestupových příček ho dělí tří body.

„Určitě šok poté, co všichni viděli představení Chelsea proti Manchesteru City. A velké uznání mým hráčům, kteří se i po neuznaném gólu drželi a dostalo se jim zasloužené odměny. Takové nečekané vítězství jsme potřebovali," zapomněl trenér West Hamu David Moyes po utkání na hněv a zlobu, které byl po neuznaném Součkově gólu plný.

„Pro nás je to vynikající výsledek, ale jedno vítězství nestačí, musíme vyhrát více zápasů, pokud chceme být dal klubem Premier League. Musíme se dostat na čtyřicet bodů, abychom byli zachráněni," připomínal v rozhovoru pro BBC, že v šesti zbývajících utkáních Premier League musí jeho Kladiváři ještě deset bodů získat.

"Museli jsme na vítězství čekat velmi dlouho. Bylo to těžké a hlavně dlouhé, ale tvrdě jsme trénovali a porazili velmi dobrý tým Chelsea. Všichni v šatně jsou nesmírně šťastní. Teď ovšem musíme v nadcházejících zápasech získat víc bodů," přidával se na klubových stránkách West Hamu k trenérovi Tomáš Souček.

"Máme nyní dva dny na odpočinek a pak jedeme do Newcastlu k nedělnímu zápasu, na který se těšíme. I proto, že jsme nyní v lepší situaci," připomínal, jak moc cenné jsou pro jeho Kladiváře tři body získané v konfrontaci s Chelsea usilující o účast v Lize mistrů.

Reklama

Související témata: