Hlavní obsah

Fanoušky Newcastlu po sestupu postihla další rána - nové dresy

Smutné období zažívají fanoušci fotbalistů Newcastlu. Tradiční klub ze severu Anglie letos sestoupil z Premier League a nyní mají příznivci další důvod k zoufání. Vedle tradičních bílo-černých pruhovaných dresů by měli jejich oblíbenci na hřištích soupeře nastupovat ve žluto-oranžové pruhované kombinaci.

Článek

Pětačtyřicetiletý majitel ‚Strak‘ Mike Ashley se nejspíše po neúspěšných pokusech prodat klub rozhodl vydělat na novém týmovém oblečení. V Anglii drtivá většina fanoušků chodí na zápasy v trikotech svého celku, Ashley navíc vlastní síť obchodů se sportovním zbožím.

Podle kritiků nebude po slabých výkonech v uplynulé sezóně Newcastle nikdo postrádat, ve druhé nejvyšší soutěži jej ale nebude možné přehlédnout. Právě pro křiklavé venkovní dresy. „Je to hnus! Připomíná mi to lehátko na pláži v Blackpoolu,“ cituje deník Sun rozhořčeného fanouška Stephena Buchana.

Fotbalista Newcastlu Steven Taylorfoto: Newcastle United FC

Trikot pro sezónu 2009/2010 stojí 40 liber (přibližně 1200 korun), za dlouhý rukáv si ještě pět liber připlatíte. Při vstupu na klubové stránky se snaží návštěvníky provozovatel nalákat na koupi nového „stylového“ dresu. Ten se dá ode dneška předobjednat po internetu, do spuštění prodeje 26. července je na něj dvacetiprocentní sleva.

Časté změny barev

Podobný krok provedlo několik sportovních klubů, ne vždy se ale akce setkala s úspěchem. Například aktuální šampión NHL Pittsburgh po dvou triumfech v letech 1991 a 1992 chtěl vydělat na změně loga a dresů, po několika letech se ale k tradičním logu s bruslícím tučňákem vrátil. Podobně tomu bylo u Washingtonu. V NHL se dresy ovšem mění častěji, k podobnému kroku se například před lety odhodlaly týmy z Los Angeles, Buffala, Anaheimu a Vancouveru.

V české fotbalové lize v posledních letech překvapily fanoušky novými barvami například celky Sparty (bílo-červené pruhované venkovní dresy, poté křiklavě žluté), růžové barvy Mladé Boleslavi nebo fialové v Českých Budějovicích. "Pro mě to není nic nového. V Liverpoolu jsme z komerčních důvodů měnili venkovní dresy prakticky před každou sezónou," řekl před rokem Patrik Berger, když představoval pro Spartu nezvyklé žluté dresy. Ostatně ani pro Slavii není černá venkovní sada tradiční.

Reklama