Hlavní obsah

Český talent opouští slavný klub. Nevzdávám se, jednou chci za Manchester chytat, hlásí

Věří, že se jednou prosadí v Manchesteru United. Teď ale mladý český gólman Matěj Kovář odchází z klubu z Old Trafford na hostování do Swindonu, kde bude nastupovat ve třetí nejvyšší soutěži. "Měl bych být jednička. Dojmy z nového klubu mám zatím skvělé, Vím, že nastal čas, abych se oťukal v dospělém fotbale," říká brankář v rozhovoru, který médiím poskytla agentura Sport Invest.

Foto: Sport.cz

Dvacetiletý fotbalový brankář Matěj Kovář odešel z Manchesteru United na roční hostování do třetiligového Swindonu Town.

Článek

Po třech letech v mládeži Manchesteru United míříte na hostování do třetí anglické ligy do Swindonu. Jak to prožíváte?

Jsem moc rád, že se našel tak dobrý klub, který má potenciál a navíc chce hrát fotbal. To byl můj hlavní záměr, aby se našel tým, který bude chtít hrát konstruktivně. Podařilo se a jsem moc rád, že se vše povedlo rychle dotáhnout do úspěšného konce.

Už jste měl možnost poznat nový tým blíže?

Jsem tu od pondělí a trénuji s týmem. Pocity a dojmy mám skvělé. Vše je až nad očekávání. Všechno je tu na úžasné úrovni – počínaje spoluhráči, realizačním týmem, hřištěm či zázemím. Není na co si stěžovat.

Jakou má League One ve vašich očích kvalitu?

Zatím mohu soudit jen z televizních zápasů a několika tréninků, ale kvalita je tu v každém případě veliká. Soutěž bude hrát hned deset klubů, které ještě nedávno hrály Premier League a které se snaží dostat se zpět. Ať už jsou to Hull City, Ipswich, Sunderland a jiné tradiční anglické fotbalové značky. Tahle liga bude mít vysokou úroveň. V Anglii se každopádně jedná o sledovanou a respektovanou soutěž. Rozhodně očekávám, že mě čekají velmi náročné zápasy v dospělém fotbale, která mi pomohou v dalším rozvoji.

Je pro Vás důležité, že jdete hostovat v rámci Anglie?

Přál jsem si, aby moje první hostování bylo v Anglii. Jsem tu už nějaký ten pátek, znám řeč, a mělo by to být pro mě snazší, než kdybych se někam stěhoval.

Post brankáře Swindon trápil, takže měl byste být novou jedničkou?

Pevně tomu věřím. Měl bych být jednička, ale raději to zaklepu, protože se může stát cokoli. Přesvědčit mohu trenéry a spoluhráče pouze na hřišti. Snad ale odehraji pořádnou porci zápasů a posunu se o kus blíže svému cíli.

A tím cílem je co?

V každém případě chci jednou nastupovat za Manchester United.

Je hostování ve třetí nejvyšší soutěži ideální variantou pro vaši současnou kariéru?

Nastal nejvyšší čas, abych se oťukal v dospělém fotbale, získal zkušenosti, které mi pak pomohou dostat se do A-týmu Manchesteru. Třetí anglická liga nabízí nespočet velmi kvalitních zápasů, hrají zde zkušení i velmi talentování mladí hráči. Fotbalista hraje před plnými stadiony, je pod tlakem. Od začátku jsme s mojí agenturou Sport Invest měli tento cíl a jsem velmi rád, že vše klaplo.

Tušíte, jaké bude mít Swindon ambice jako nováček?

To jsme ještě upřímně neřešili, ale každý klub má ty nejvyšší ambice. Jako nováček samozřejmě musíme být pokorní, ale podle toho, co jsme tu zatím viděl, tak věřím, že budeme sbírat body.

Hostování gólmana očima Viktora Koláře, šéfa fotbalové sekce agentury Sport Invest)
Společně se sportovním vedením Manchesteru United jsme si již v průběhu minulé sezony stanovili ideální variantu dalšího fotbalového rozvoje pro Matěje Kováře a jsem velmi rád, že se nám situaci rychle podařilo vyřešit. Matěj si v Manchesteru vytvořil velmi dobrou pozici, skvěle se prezentoval v zápasech týmu U23 i na trénincích prvního týmu. Ve dvaceti letech přichází ideální doba pro posun do seniorské kategorie, League One nabízí veškeré atributy, které jsou pro Matějův rozvoj potřeba: vysoce konkurenční prostředí, kvalita a neodmyslitelný tlak spojený s profesionálním fotbalem v Anglii. Navíc bude nadále pod pečlivým dohledem trenérů United, kteří se na výběru Swindon Town podíleli.

Už jste říkal, že jedním z hlavních kritérií pro výběr hostování bylo, že Swindon chce hrát konstruktivně. Takový požadavek bývá spíše u ofenzivních hráčů než u brankářů. Je to kvůli tomu, abyste mohl ještě více pilovat dobrou rozehrávku?

Je to jedna z mých předností a každý chce těžit hlavně ze svých předností. Proto jsem rád, že trenér Swindonu se snaží aplikovat technický fotbal. To je pro mě skvělá zpráva. Budu moci pořádně rozehrávat, podílet se na konstruktivním způsobu výstavby hry. Opravdu se hodně těším na první ostré zápasy.

Z Manchesteru s vámi byli v kontaktu?

Každý v klubu mě podpořil a viděl jsem na nich, že i oni jsou rádi, že se našel právě takový klub, jakým je Swindon. Uvidíme, co to přinese do budoucna.

Reklama