Hlavní obsah

Manchester United porazil West Bromwich, ze hry se konečně trefil Rooney

PRAHA

První zápas Premier League v roce 2011 je minulostí, výsledek je znám. Ve 21. kole hostující Manchester United porazil West Bromwich 2:1. Lídr anglické ligy si stále drží v tomto ročníku neporazitelnost. Naopak domácí si připsali už desátou porážku. A to i kvůli sobotní neproměněné penaltě.

Foto: manutd.com

Mexičan Javier Hernández z Manchesteru United při své typické oslavě gólu.

Článek

Pár hodin po oslavách Nového roku se čtrnáctý tým postavil prvnímu. Hosté začali skvěle. Už ve třetí minutě přesně hlavičkoval Wayne Rooney. Anglický reprezentant se v nejvyšší anglické soutěži trefil ze hry poprvé po devíti měsících, jen v srpnu se mohl radovat z gólu alespoň z penalty. V zápase si ovšem zároveň zranil kotník po skluzu Chrise Brunta a může na nějaký čas United chybět. Utkání dohrál, neboť trenér Alex Ferguson už nemohl střídat.

Brzy po Rooneyho trefě bylo srovnáno, když domácí fanoušky rozjásal James Morrison. Po pětačtyřiceti minutách se soupeři rozešli smírně. Manchesteru před zápasem hrála do karet tato statistika. Pokud se v letošní sezóně dostal do vedení 1:0, nebyl poražen. A v sobotu byli Fergusonovi svěřenci první, kteří se ujali vedení.

Po hodině hry ale favorit stále nedokázal přidat druhý gól, došlo k dvojitému střídání. Odešel Dimitar Berbatov a Gabriel Obertan. Místo nich přišli Javier Hernandez a Darron Gibson.

Za pár sekund ale přišel velký kolaps domácích, nedokázali proměnit pokutový kop. Šanci zahodil Peter Odemwingie. Udeřilo naopak na druhé straně. Patnáct minut před koncem utkání střídající Hernandez po rohovém kopu poslal hosty do vedení. A opět hlavičkou. Více branek v utkání nepadlo, 25 499 fanoušků tak v zahajovacím utkání 21. kola zhlédlo výhru favorita.

Vyhráli i rivalové ze City

Uspěl také městský rival Manchester City, který zdolal jiného nováčka Blackpool 1:0. Jediný gól City vstřelil ve 34. minutě Adam Johnson, jehož střelu z 25 metrů jeden z obránců Blackpoolu tečoval do sítě. Vedení favorita mohl krátce nato pojistit kapitán Carlos Tévez, pokutový kop za faul na Yayu Tourého však neproměnil.

Manchesterské týmy mají na prvních dvou místech tabulky dvoubodový náskok před třetím Arsenalem, jenž kraloval na hřišti Birminghamu City a pohodlně zvítězil 3:0. Tomáš Rosický zůstal jen na střídačce, devátým gólem v sezóně se blýskl Francouz Samir Nasri.

O tři body za Kanonýry je stále Tottenham, který díky 11. gólu v sezoně Garetha Balea porazil 1:0 Fulham. Na čtvrté místo se může v případě úspěšně zvládnutého nedělního duelu s Aston Villou vrátit Chelsea.

Trápící se Liverpool otočil zápas s Boltonem a výhrou 2:1 alespoň trochu ulevil trenérovi Royi Hodgsonovi, jemuž po špatných výsledcích hrozí odvolání. "Reds" sice prohrávali od 43. minuty po gólu Kevina Daviese, po přestávce se však poprvé od 10. listopadu prosadil španělský kanonýr Fernando Torres a vítězný gól vstřelil ve druhé minutě nastavení střídající Joe Cole. Anglický reprezentant, jenž jemně tečoval míč po sklepnutí Maxiho Rodrígueze, byl ovšem podle televizních záběrů v ofsajdu.

Liverpool, jenž se v druhé polovině února utká v Evropské lize se Spartou Praha, odehrál zápas v sestavě: Reina - Johnson, Agger (89. Kyrgiakos), Aurelio, Škrtel - Raúl Meireles (21. Gerrard), Maxi, Lucas - Torres, Kuijt, N'Gog (82. Cole).

Anglická fotbalová liga - 21. kolo:
West Bromwich - Manchester United 1:2 (14. Morrison - 3. Rooney, 75. Hernández), Manchester City - Blackpool 1:0 (34. Johnson), West Ham United - Wolverhampton 2:0 (51. vlastní Zubar, 79. Sears), Sunderland - Blackburn 3:0 (11. Welbeck, 19. Bent, 89. Gyan), Tottenham - Fulham 1:0 (42. Bale), Liverpool - Bolton 2:1 (49. Torres, 90.+2 Cole - 43. Davies), Stoke - Everton 2:0 (23. Jones, 69. vlastní Jagielka), Birmingham - Arsenal 0:3 (13. Van Persie, 58. Nasri, 66. vlastní Johnson).

Reklama