Hlavní obsah

Přestupová bomba: Torres bude spoluhráčem Čecha v Chelsea!

LONDÝN

Fernando Torres přestupuje z Liverpoolu do Chelsea! Na posílení ofenzivní řady vynaložil majitel londýnského týmu Roman Abramovič 50 miliónů liber (asi 1,4 miliardy korun). Liverpool si jako náhradu za španělského snipera vybral Andyho Carrolla z Newcastlu. Reds pošlou za mladého anglického forvarda do Newcastlu 35 miliónů liber (asi 985 miliónů korun).

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Útočník Fernando Torres bude oblékat dres Chelsea.

Článek

Již před nejintenzivnějším vyjednáváním se nechal trenér Liverpoolu Kenny Dalgish slyšet, že si nepřeje, aby jeho tým Torrese prodával. V té době již ležela na stole vedení týmu nabídka ze Stamford Bridge. Součástí dohody měl původně podle britských médií být i Nicolas Anelka, ten však svůj návrat na Anfield Road vyloučil.

Liverpool proto hledal náhradu za případný odchod Torrese jinde. V Newcastlu si vyhlédl s jedenácti brankami třetího nejlepšího střelce probíhající Premier League Andyho Carrolla. Za dvaadvacetiletého fotbalistu nabídl Liverpool 30 miliónů liber, ale Straky požadovaly o pět víc. Po dlouhém jednání se nakonec oba celky domluvily.

Torres se tak stal nejdražším fotbalistou v Británii. Jeho přestup o tři milióny přebil dosud nejvyšší částku 47 miliónů liber za příchod Carlose Teveze do Manchesteru City v roce 2009. Tuto částku však vedení City vyvracelo. Oficiálně potvrzeným rekordem v Anglii byl dlouho přestup Rio Ferdinanda z Leedsu do Manchesteru United z roku 2002 za 33 miliónů liber. Dnes ho nejprve překonal Carrollův přesun do Liverpoolu za 35 miliónů liber a vzápětí ještě výrazněji Torres.

V novodobé historii po krachu mediálního koncernu Leo Kircha a snížení přestupních částek byli dražší než Torres pouze Cristiano Ronaldo, Kaká z Realu Madrid a Zlatan Ibrahimovic při přestupu z Interu Milán do Barcelony. V historii fotbalu je přestupová částka za španělského forvarda osmá nejvyšší.

Reklama