Hlavní obsah

VIDEO: Parádní Rooneyho nůžky rozhodly derby, Liverpool jen remizoval

PRAHA

Fotbalisté Manchesteru United porazili v městském derby svého rivala Citizens 2:1 a dál vedou anglickou Premier League s náskokem čtyř bodů před Arsenalem. O výhře Fergusonových svěřenců, kteří tak dali zapomenout na prohru s Wolverhamptonem v minulém kole, rozhodly parádní nůžky Rooneyho v 78. minutě. Arsenal vyhrál díky dvěma trefám Van Persieho, pohárový soupeř Sparty v Evropské lize Liverpool doma jen remizoval s Wiganem.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Wayne Rooney z Manchesteru United (vpravo) jásá nad parádní trefou.

Článek

V Manchesteru na Old Trafford začali hosté 159. derby hodně odvážně a už po čtyřech minutách se prodral Silva do slibné šance. Mířil však vedle pravé tyče Van der Sara, což obrana United vzala jako vážné varování. Od té chvíle si počínala pozorně a ofenzivní choutky Citizens se snažila eliminovat hned v zárodku.

Čtyři minuty před přestávkou naopak udeřil Fergusonův tým akcí, jež je pro něho typická. Dlouhý výkop Van der Sara totiž prodloužil hlavičkující Rooney, Giggs našel ideálně Portugalce Naniho a brankář Hart neměl proti jeho přesně mířené střele šanci.

Manciniho mužstvo se ovšem po přestávce probralo, přebralo aktivitu a mělo více ze hry. Vyrovnání se ovšem dočkalo až po příchodu střídajícího Džeka, který v 61. min. nahradil Milnera. Už po čtyřech minutách tvrdě vypálil a trefou tečovanou Silvou, jemuž byl také gól připsán, se postaral o vyrovnání.

Na remízu však hosté přesto nedosáhli, neboť zaúřadoval Rooney. Nádherně se položil do centru Naniho a parádními nůžkami rozhodl, že výhra zůstala na Old Trafford.

Kanonýři napravili zaváhání

Arsenal napravil zaváhání v minulém kole a doma si dvěma góly kanonýra Van Persieho snadno poradil s Wolverhamptonem. Hosté neměli na Emirates Stadium vůbec nárok a mohli být rádi, že odjeli s hodně milosrdným přídělem. Kanonýři si totiž připravili spoustu šancí, v jejichž zahazování přímo vynikali Walcott a Aršavin. Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický tentokrát neseděl ani na lavičce mezi náhradníky.

Liverpool jen remizoval

Pohárový soupeř Sparty Liverpool před cestou do Prahy doma jen remizoval s Wiganem. V sestavě Reds chyběl kapitán Gerrard, jenž laboruje s nataženými třísly a zřejmě nenastoupí ani ve čtvrtek proti Spartě. Jeho absence zřejmě vítězný pochod Liverpoolu poznamenala. Domácí šli sice do vedení brankou Portugalce Meirelese, jenže v 65. min. Gohouri vyrovnal a Reds se museli po čtyřech výhrách v řadě spokojit jen s remízou.

Tottenhamu se podařilo otočit zápas s domácím Sunderlandem, který vedl od 11. minuty po zásahu Gyana. Ještě do konce první půle vyrovnal Dawson a tři body zařídil pro Kohouty Chorvat Kanjčar. Tottenham se díky výhře dostal v tabulce na čtvrté místo před Chelsea, kterou však čeká pondělní dohrávka s Fulhamem.

Hodgson se výhry nedočkal

Hodně divoký průběh měl duel dvou týmů ze dna tabulky. West Bromwich Albion vedený poprvé novým trenérem Hodgsonem vyhozeným v lednu z Liverpoolu vedl po půlhodině nad West Ham United již 3:0, jenže Kladivářům stačilo osm minut v nástupu do druhé půle, aby udělali z utkání drama a nakonec ve finiši zachránili zásluhou střelecky disponovaného Senegalce Ba cennou remízu.

Anglická Premier League - 27. kolo
Manchester United - Manchester City 2:1. Branky: 41. Nani, 78. Rooney - 65. Silva. Arsenal - Wolverhampton 2:0 (16. A 56. Van Persie), Birmingham City - Stoke City 1:0 (90. Žigič), Blackburn - Newcastle 0:0, Blackpool - Aston Villa 1:1 (14. Grandin - 10. Agbonlahor), Liverpool - Wigan 1:1 (24. Meireles - 65. Gohouri), West Bromwich Albion - West Ham United 3:3 (3. Dorrans, 8. Thomas, 32. Reid vlastní - 51. A 83. Ba, 58. Cole), Sunderland - Tottenham 1:2 (11. Gyan - 44. Dawson, 57. Kranjčar).

Reklama

Související témata: