Hlavní obsah

Šmicer opěvuje hvězdy Liverpoolu. A bojí se, že ho Sparta nepustí na trénink

Šest let oblékal Vladimír Šmicer (38) dres FC Liverpool. Vyhrál s ním Ligu mistrů, Pohár UEFA, evropský i anglický Superpohár, FA Cup i Carling Cup. Jen ligový titul mu unikl, ale na roky, kdy hrál mimo jiné i vedle Stevena Gerrarda a Jamieho Carraghera, vzpomíná rád... "Liverpool stále sleduji. Vždyť v jeho dresu jsem získal největší úspěchy. Pořád o něm mám dobrý přehled," řekl Šmicer v rozhovoru pro Právo.

Foto: www.liverpoolfc.tv

Vladimír Šmicer v dresu Liverpoolu.

Článek

Gerrard i Carragher jsou stálicemi Liverpoolu. Jste s nimi ještě v kontaktu?

Kdepak, to se stává málokdy, že si telefonujete s bývalými spoluhráči ze zahraničních klubů. Nezažil jsem to v Liverpoolu, Lens ani v Bordeaux.

Takže jste po odchodu v létě 2005 kontakty s Liverpoolem definitivně zpřetrhal?

Úplně ne, občas si zavolám s Normanem Grantem. To je člověk, který se v Liverpoolu mnoho let stará o nové hráče, pomáhá jim vyřizovat spoustu věcí. I dnes, když něco potřebuji nebo se do Liverpoolu chystám, tak to zařídí.

Kdy jste byl na stadiónu Anfield Road naposledy?

V minulé sezóně, ještě když tým vedl Rafael Benítez. V probíhající sezóně jsem se tam zatím nedostal.

Sledujete ještě Liverpool?

To víte, že ano. Vždyť v jeho dresu jsem získal největší úspěchy. Pořád o něm mám dobrý přehled.

Steven Gerrard šel vždy příkladem, říká Šmicer.foto: Reuters/Phil Noble

Steven Gerrard je vynikající hráč, jaký to je člověk?

Skvělý! Na trávníku nás povzbuzoval, tým burcoval. Vždycky jde příkladem a bere na sebe odpovědnost. Mimo hřiště není tak průbojný. Myslím tím, že nechce být středem pozornosti. Legraci nezkazí, ale že by táhl partu, to zase ne.

O anglických fotbalistech se traduje, že mají rádi pivo. Gerrard také?

Liverpool byl už v době, kdy jsem tam hrál, mnohonárodnostním týmem. Spíš se chodilo po skupinkách, společných akcí bylo málo a zas tak moc se na nich nepilo. Gerrard určitě nepatřil k největším pivařům. To v Česku jde celé mužstvo a ty akce jsou častější. My jsme společně s Patrikem Bergrem bydleli v Southportu, což je příjemné městečko na břehu moře, pár kilometrů od Liverpoolu. Steve tam jeden čas žil také, takže jsme občas zašli společně na večeři. On to ale měl moc těžké, když si takhle vyšel. Ne všichni fanoušci přáli Liverpoolu, a když se dostal někam, kde měli převahu třeba příznivci městského rivala Evertonu, schytal spoustu nadávek. Už tenkrát byl velmi známý. Dokonce s ním chodili i bodyguardi. Angličané, když se opijí, dokážou být hodně zlí a agresivní.

Zažil jste nějaký takový útok?

V Southportu ne, tam nás lidé znali a považovali si, že mají za sousedy fotbalisty. O ostrých slovních útocích jsem slyšel od spoluhráčů, ale nevzpomínám si, že by někdo říkal, že ho fanoušci soupeře fyzicky napadli.

Jaký je Jamie Carragher, kterého zřejmě fanoušci na Letné také uvidí?

Jedno má s Gerrardem společné, oba jsou obrovští liverpoolští srdcaři. Ikony klubu. Ale Jamie zápasy víc prožíval v tom smyslu, že se na trávníku dostal do transu a dštil kolem sebe oheň a síru, jak se říká. Jakmile udělal někdo chybu, strašně mu vynadal. Když byl v ráži, tak se na něj stačilo jen trochu přísněji podívat a hned to člověk schytal, padni komu padni. Ale nebylo v tom nic zlého. On do zápasu dává absolutně všechno a to chce i po ostatních.

A mimo hřiště?

Báječný chlapík, tahoun party. Vymýšlel vtípky a legraci si dovedl dělat i ze sebe. Když někdo něco vymyslel na něho, v pohodě to vzal.

Půjdete se za nimi podívat na trénink?

Chceme za nimi jít s Patrikem Bergrem. Snad nás na trénink pustí... Sparta mě teď nemá moc v lásce, ale já jsem jako manažer reprezentace, který má v kompetenci i jednadvacítku, o té kauze s omluvenými hráči, kteří nastoupili v přípravě s Petrohradem, nemohl mlčet. Kdyby mě tam nepustili, tak půjdu za klukama do hotelu.

Na zápas ve čtvrtek vyrazíte, nebo zůstanete u televize?

Pokud nebude problém, půjdu samozřejmě rád.

Chystáte se i na odvetu do Liverpoolu?

Měl jsem to v plánu, ale jak už jsem řekl, nerad bych, abych byl někomu ze Sparty trnem v oku, když mě dala k disciplinárce. Nejspíš si vyberu jiný zápas. Do Liverpoolu se chci letos na fotbal určitě podívat. Atmosféra Anfield Road pro mě má pořád neopakovatelné kouzlo.

Tipnete si výsledek nadcházejícího dvojutkání?

Tak to po mně nechtějte. Nebylo by to ode mne ani taktické.

Reklama

Související témata: