Hlavní obsah

Fergusonův sen o treble se v pohárovém derby se Citizens rozplynul

Sen sira Fergusona a jeho Rudých ďáblů o treble - tedy triumfu v Premier League, FA Cupu a Champions League - se rozplynul. Na FA Cup Manchester United nedosáhne, neboť v semifinále hraném v londýnském Wembley prohrál se svým městským rivalem City 0:1 gólem, který vstřelil v 52. min. Y. Touré. „Nejtěžší ze všeho je získat v novém klubu první trofej. Pak už to jde samo,“ pravil před semifinále kouč Citizens Mancini. Po sobotní výhře k ní má nakročeno. Teď už mu stačí vyhrát 14. května finále, k němuž nastoupí proti vítězi duelu Bolton - Stoke City.

Foto: Toby Melville, Reuters

Fotbalisté Manchesteru City se radují z branky do sítě svého městského rivala United.

Článek

I bez Rooneyho distancovaného za hrubé nadávky do objektivů televizních kamer a odpočívajícího veterána Giggse vzal Fergusonův tým režii semifinále od prvních minut do svých rukou a v první půlhodině měl jasně navrch. Vynutil si územní převahu, připravil i dvě víc než slibné šance, ale Berbatov v koncovce selhal.

Manciniho svěřenci se rozjížděli ve Wembley pomalu, začátek zápasu však přečkali a závěr poločasu patřil jasně jim. Nejdříve trefil Barry boční tyč, po něm Balotelli střelou zdálky přinutil Van der Sara vytáhnout jeden z brilantních zákroků, Lescott střílel ve velké příležitosti rovněž vedle.

Co nevyšlo Citizens do přestávky, napravili hned po změně stran. Bídný odkop Van der Sara umocnila další chyba Carricka, takže Yaya Touré se vřítil do šance, kterou nepohrdl. Střelou mezi nohama nizozemského veterána dostal svůj celek zaslouženě do vedení.

Scholesova rána pod pás

A nemuselo zůstat u jednoho gólu... Manciniho svěřenci mohli vedení jistit, jenže ani Johnson, ani Lescott proti Van der Sarovi nepochodili. Rudým ďáblům se tak nabídla ještě možnost průběh pohárového semifinále zvrátit. V 66. minutě se o to mohl Portugalec Nani skutečně postarat, jeho střelu z trestného kopu ovšem anglický reprezentační gólman Hart vytáhl nad břevno.

Sedmnáct minut před koncem pak dílo zkázy dokonal veterán Scholes. Za hrubý šlapák na Zabaletu ho sudí Dean poslal do šaten a Fergusonův celek pak v deseti už na vyrovnání neměl, i když se vyburcoval k závěrečnému náporu a měl k dobru i pět minut trvající nastavení.

Balotelliho provokace

Manchester City vedení uhájil a po pětatřiceti letech se tak probojoval do finále nejstarší klubové soutěže světa. Balotelli ovšem oslavoval postup tak provokativně, že vyprovokoval na trávníku strkanici, která mohla přerůst v rvačku. Šel se totiž radovat přímu před fanoušky Manchesteru United, což nebylo střídajícímu Brazilci Andersonovi a hlavně pak Rio Ferdinandovi po chuti, takže se do dvacetiletého italského mladíka, který sehrál jinak vynikající zápas, pustili.

Ve druhém semifinále se v neděli od 17 hodin utká ve Wembley Bolton se Stoke City, finále FA Cupu je pak na programu 14. května.

Semifinále FA Cupu
Manchester City - Manchester United 1:0. Branka: 52. Yaya Touré. Rozhodčí: Dean. ČK: 72. Scholes (MU). Diváci: 86 549. Poločas 0:0.

Reklama

Související témata: