Hlavní obsah

Ještě devadesát minut a máme titul, věří kouč Manchesteru Ferguson

Hned devět hráčů nechal ve středeční semifinálové odvetě ligy mistrů proti Schalke kouč Manchesteru United Alex Ferguson odpočívat, jen aby mohl v nedělním klíčovém duelu anglické Premier League proti Chelsea nasadit čerstvou jedenáctku. „Ještě devadesát minut a máme titul. Devatenáctý v historii klubu," věří skotský sir ve službách Rudých ďáblů, že mu právě tento tah pomůže k primátu.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Wayne Rooney (uprostřed) děkuje svému spoluhráči z Manchesteru United Javieru Hernándezovi za gólovou přihrávku.

Článek

Před rokem byla konstelace podobná, neboť i tehdy se o titulu rozhodovalo mezi Manchesterem a Chelsea. A také na Old Trafford.

„Blues“ tuto bitvu vyhráli a nakonec k primátu dokráčeli. Reminiscencím na minulost ovšem naslouchá sir Ferguson k smrti nerad.

Manchester United – Chelsea, 27. kolo Premier League, neděle 17.10, přímý přenos vysílá Digi sport

„Tehdy panovala úplně jiná konstelace. Prohráli jsme první čtvrtfinálový zápas Ligy mistrů s  Bayernem Mnichov a vzápětí podlehli i Chelsea, neboť jsme se ocitli v hlubokém psychickém útlumu,“ odmítá Ferguson podobná srovnání a věří, že tentokrát jeho tým ve svém fotbalovém chrámu neprohraje.

Alex Ferguson, manažer Manchestaru United.foto: Reuters/Phil Noble

I remíza mu totiž stačí, aby byl titul jeho. Má totiž o tři body víc než Chelsea, skóre mají oba celky navlas stejné, navíc je krajně nepravděpodobné, že by Rudí ďáblové v posledních dvou kolech v Blackburnu a doma s Blackpoolem potřebných šest bodů nezískali.

„To by se skutečně musel stát zázrak,“ souhlasí i český legionář v bráně Chelsea Petr Čech a i on dobře ví, že jedině vítězství na Old Trafford dává jeho celku naději.

Rudí ďáblové padli na londýnském Emirates Stadium a moc a moc se třesou, aby titul vůbec získali. Před osmi týdny měli na Chelsea k dobru patnáct bodů, teď už jen tři. A to je ještě za týden čeká konfrontace s největším konkurentem. Pravda, v domácím prostředí, jenže to zase až tak obrovská výhoda pro Manchester není, neboť před rokem získala Chelsea mistrovský titul právě díky výhře na Old Trafford.

Teď má jen o tři body méně a navlas stejný rozdíl ve skóre - osmatřicet branek.

S kým se v boji o titul ještě utkají?
Manchester United (73 bodů): Chelsea (doma), Blackburn (venku), Blackpool (doma)
Chelsea (70 bodů): Manchester United (venku), Newcastle (doma), Everton (venku)
Arsenal (67 bodů): Stoke City (venku), Aston Villa (doma), Fulham (venku)

I to, že se Chelsea znovu zamíchala do bitvy o titul, je totiž zázrak. Vždyť ještě v březnu ztrácela na Manchester United patnáct bodů, zatímco tři kola před koncem Premier League je rozdíl už jen tříbodový.

„Pokud vyhrajeme zápas, vyhrajeme i ligu. Hrajeme doma a to je v této sezóně naše obrovská výhoda. Vždyť na Old Trafford jsme neprohráli jediný soutěžní zápas, což je pravděpodobně nejlepší bilance v Evropě,“ věří Ferguson, že Old Trafford tentokrát jeho týmu pomůže.

„Bude to skvělý zápas dvou odpočatých celků,“ slibuje velkolepou fotbalovou podívanou, neboť pochopitelně nasadí Rio Ferdinanda, Vidice, Evru, Carricka, Giggse, Rooneyho, Hernándeze a vůbec všechna svá esa.

Fernando Torres po boku spoluhráče Didiera Drogby. Nastoupí na Old Trafford oba?foto: Reuters

Zato nad sestavou Chelsea si Ferguson láme hlavu, neboť si nemůže být zdaleka jistý, zda Carlo Ancelotti nasadí i tentokrát do útoku po bok Drogby Torrese, nebo zda posílí středovou řadu.

„Viděl jsem jejich poslední zápas a Drogba ho odehrál celý, zatímco Torres šel po hodině ze hřiště. Obtížné říct, zda Ancelotti začne s oběma, nebo jen s Drogbou,“ medituje Ferguson.

Reklama

Související témata: