Hlavní obsah

Angličtí fotbalisté uctí památku válečných obětí páskou na rukávu

LONDÝN

Anglická Fotbalová asociace (FA) neuspěla u FIFA s žádostí o povolení uctění památky válečných obětí formou speciálních dresů. Mezinárodní federace nicméně nakonec souhlasila alespoň s kompromisem, že symbolické květy vlčího máku nebudou mít hráči vyšité na trikotech, nýbrž na černé pásce na rukávu.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Květy vlčího máku jsou symbolem obětí válečných konfliktů

Článek

Angličané žádali o speciální dresy dvakrát, FIFA však byla proti. Později dovolila alespoň pásky. Ty budou mít reprezentanti v sobotním přípravném utkání se Španělskem. Květy vlčího máku jsou od roku 1920 symbolem obětí válečných konfliktů.

K oblečení dresů s nášivkou nepomohl FIFA přesvědčit ani dopis od britského ministra sportu Hugha Robertsona. "Kdybychom takovou akci povolili, mohly by něco podobného chtít i další země z celého světa. A to by ohrozilo neutralitu fotbalu," citovala prohlášení FIFA agentura AP.

Federace zdůraznila, že její pravidla přísně zakazují mít na dresech jakákoliv reklamní, náboženská i politická hesla a vyzvala FA, aby památku válečných obětí uctila jiným způsobem. Pak osobně požádali FIFA také princ William i premiér David Cameron a nakonec dostali svolení alespoň pro pásky na rukávech.

Původní verdikt FIFA se u Camerona nesetkal s pochopením a označil ho za nehorázný. "Tvrzení, že uctění památky lidí, kteří zemřeli za naši svobodu, květinou na dresu je politická akce, je absurdní," prohlásil.

Památku válečných obětí uctí při sobotním přípravném duelu s Norskem také hráči Walesu.

Reklama

Související témata: