Hlavní obsah

VIDEO: Fanoušci Liverpoolu dohnali fotbalistu urážkami k slzám

Liverpool a rasismus. Zase. Po potrestání uruguayského útočníka Reds Luise Suáreze za rasistické urážky na Patrice Evru z Manchesteru United, má tým z přístavního města na krku další skandál. V utkání třetího kola FA Cupu proti třetiligovému Oldhamu se jeden z fanoušků pustil do fotbalisty soupeře tak zostra, že se Tom Adeyemi na hřišti rozplakal.

Foto: Phil Noble, Reuters

Dirk Kuijt z Liverpoolu (vlevo) uklidňuje společně se sudím Toma Adeyemiho z Oldhamu.

Článek

O emocích přitom už nemohla být řeč. Dalglishovi svěřenci vedli v 80. minutě, kdy se celý incident odehrál, již 5:1 a bez nejmenších potíží směřovali do čtvrtého kola nejstarší pohárové soutěže světa. V tu chvíli se však jeden z příznivců Gerrarda a spol. neudržel a spustil na Adeyemiho spršku rasistických hrubých výrazů.

Naštvaný fotbalista Oldhamu Tom Adeyemifoto: ČTK/AP/Tim Hales

Dvacetiletý záložník vše oznamoval sudímu, dokonce i prstem na viníka ukazoval. Nenašel však u něj pochopení. Rozhodčí ho jen uklidňoval. Podobně jako hráči Liverpoolu Dirk Kuijt a Steven Gerrard, kterým se fotbalisty tmavé pleti zželelo. Až slova liverpoolské legendy Gerrarda zabrala a Adeyemi se trochu uklidnil. Když se však vymotal z klubka hráčů, kteří se ho snažili povzbudit, bylo vidět, že plakal.

Steven Gerrard z Liverpoolu uklidňuje fotbalistu Oldhamu Tomyho Adeyemiho (druhý zprava), na kterého pokřikovali rasističtí fanoušci.foto: Reuters/Phil Noble

Klub se po skončení zápasu veřejně omluvil. „Všichni jsme hluboce zarmouceni tím, co se stalo. Naši hráči i klub by chtěli Tomu Abeyemimu vyjádřit upřímnou omluvu,“ stojí v hlášení. „Poskytli jsme policii všechnu pomoc nezbytnou k vyšetřování. Budeme i nadále podnikat kroky k tomu, aby vymizelo nepřijatelné chování z našich stadiónů.“

Policie zatkla a později na kauci propustila dvacetiletého muže, který byl usvědčen poté, co Liverpool předal policii videonahrávku. Klub ujistil, že viník bude mít do konce života zakázaný vstup na Anfield Road.

Liverpool zvítězil 5:1 a ve čtvrtém kole narazí na Manchester United, který vyřadil obhájce titulu a městského rivala Manchester City.

Reklama

Související témata: