Hlavní obsah

Nejlepší fotbalový dorostenec Kalas je rád, že šel do Arnhemu

Razantně se dere mezi českou fotbalovou elitu stále teprve osmnáctiletý stoper Tomáš Kalas. Nejprve přispěl ke stříbrným medailím na ME hráčů do 19 let, následně si vybudoval stálé místo v sestavě nizozemského Arnhemu, kde hostuje z Chelsea, a v neděli byl v Praze vyhlášen nejlepším českým starším dorostencem.

Foto: vitesse.nl

Tomáš Kalas v dresu Arnhemu.

Článek

Kalas dostal přednost před Martinem Hurkou ze Slavie a Filipem Twardzikem, který se začíná probojovávat do sestavy Celtiku Glasgow. "Moc jsem to neřešil i proto, že kvůli působení v zahraničí nejsem řadě lidí na očích. Ale měl jsem z toho samozřejmě radost, je to ocenění vydařeného roku, který mám za sebou," řekl Kalas ze soustředění Arnhemu na Kypru v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje. Kvůli soustředění nemohl ocenění převzít osobně.

Hektický rok 2011

Pro odchovance olomouckého fotbalu byl rok 2011 hodně hektický. Prošel dvěma kluby, přičemž s Chelsea vyhrál soutěž rezerv, a oblékl také dresy reprezentační devatenáctky i jednadvacítky. "Vzpomínám rád už na jaro, které jsem odehrál v v rezervě Chelsea a trénoval s áčkem. I proto jsem se dostal rychle na tu úroveň, že mě mohl klub poslat do nizozemské ligy, abych se ještě více vyhrál. Hodně mi pomohlo, že se mi vyhýbala zranění a celý rok jsem měl z fotbalu příjemný pocit," uvedl Kalas.

Je rád, že se v létě nechal přesvědčit a přijal nabídku hostovat v Arnhemu. "Když za mnou přišel trenér v Chelsea, zda bych nechtěl jít na hostování do nizozemské ligy, nejdříve jsem nevěděl, jak se rozhodnout. Po konzultaci s agenty ze Sport Investu jsem ale došel k závěru, že to bude to nejlepší, co mě může potkat. A po půl roce musím říct, že to byl velký krok dopředu a správné rozhodnutí," řekl Kalas.

Nizozemská liga dobrou školou

Nizozemská liga je pro něj jako pro obránce dobrou školou, protože se hraje hodně ofenzivně a má tak stále co řešit. "Nikdo v nizozemské lize si nedovolí hrát defenzivně, žádný trenér by s tím neuspěl. A my nejsme výjimkou. Někdy se opravdu stává, že v útoku je zapojeno tolik hráčů, že se pak obránci děsí, kolik zůstane neobsazených hráčů při protiútoku. Ale v obraně nám to opravdu klapalo, rychle jsme se sehráli a dokázali si vyhovět. Proto jsme tak málo inkasovali," prohlásil Kalas.

Z mládí má atletickou průpravu, díky které má na obránce velkou rychlost a nadprůměrný výskok, soustředění Arnhemu na Kypru mu však prý dává pořádně do těla. "Dosud jsem vlastně ani typickou zimní přípravu v dospělé kategorii nezažil. Někdy toho mám skutečně dost, trénuje se i třikrát denně. Každou volnou chvíli využívám k odpočinku. Je to trochu stereotyp, ale už 22. ledna liga pokračuje, musíme být připraveni," dodal.

S Chelsea je stále v kontaktu

Neustále je v kontaktu s Chelsea, která s ním do budoucna počítá. "Po každém utkání mi volá asistent z áčka Chelsea a vím, že ve spojení jsou mezi sebou i další lidé z obou klubů, takže přehled o nás v Londýně mají velmi dobrý," uvedl Kalas, s kterým je v Arnhemu na hostování z Chelsea také Mexičan Ulises Dávila.

Na start v dospělé reprezentaci zatím nespěchá, hlavně chce pomoci jednadvacítce vyhrát oba červnové kvalifikační zápasy, aby se tým mohl připravovat na baráž o postup na mistrovství Evropy. "A v Arnhemu máme přání mít co nejdelší prázdniny, což by znamenalo, že skončíme na jaře v lize do čtvrtého místa a budeme mít jistou Evropskou ligu. Kluby na dalších příčkách čeká play off a to jsou dva týdny navíc," dodal.

Reklama

Související témata: