Hlavní obsah

Kapitán Arsenalu pospíchal na toaletu. I proto nestihl proti Strakám hattrick

Londýn/Praha

Ještě nedávno byl kouč Arsenalu pod velkým tlakem, teď už se ale Mikel Arteta zase spokojeně usmívá. Kanonýři se derou tabulkou Premier League vzhůru. V pondělním duelu porazili Newcastle 3:0, takže z posledních pěti ligových zápasů získali 13 bodů, a hlavně už v pátém soutěžním utkání v řadě udrželi čisté konto. „Jsem velice spokojen. S výhrou, nastřílenými góly, průběhem zápasů, a hlavně s čistým štítem,“ nechal se slyšet po výhře nad Strakami.

Foto: Catherine Ivill, Reuters

Pierre-Emerick Aubameyang střílí první gól Arsenalu v ligovém utkání proti Newcastlu.

Článek

Radost mu ale dělá nejen výrazně zlepšená defenziva a pět čistých kont v řadě. Mimochodem - podobnou šňůru zápasů s nulou zažili Gunners naposledy v roce 2009 za vlády Arséne Wengera.

Libuje si hlavně nad proměnou a probuzením kapitána mužstva Pierre-Emericka Aubameyanga, který se o pondělní výhru zasloužil dvěma góly. A dost možná, že jen u nich by nezůstalo, kdyby nemusel jedenáct minut pře koncem nuceně střídat a kvapně pospíchat do útrob stadionu a hledat spásu na toaletě.

„Vystřídal jsem ho, protože ho postihly žaludeční potíže a musel spěchat," s úsměvem potvrzoval trenér Arteta prozaickou příčinu rošády, kterou v sestavě udělal a které možná připravily s chutí hrajícího Aubameyang o hattrick.

Pro gabonského legionáře však měl jen slova chvály. „Má za sebou obtížné období, ale je zpátky a jeho výkonem jsou velice potěšený. Jeho góly nám hodně chyběly, ale je zpátky a dal dvě branky, což je přesně to, co potřebujeme," kvitoval kouč Kanonýrů kapitánovo probuzení.

Chválu si ovšem od něho vysloužili i dva mladíci z akademie Arsenalu - devatenáctiletý Saka a rok starší Rowe, kteří vdechli Arsenalu novou energii a vitalitu.

„Mužstvo vypadá skutečně solidně, kompaktně a sebevědomě," pochvaloval si Arteta poté, co se jeho svěřenci prodrali v neúplné tabulce Premier League na desátou příčku.

Zato trenér Newcastlu Steve Bruce byl znovu rozčarovaný. Straky jsou totiž od porážky k porážce, naposledy vyhráli v polovině prosince a od té doby nevyhráli už v devátém zápase v řadě. A co víc - dát gól představuje pro Straky nevýslovný problém. V posledních sedmi ligových a pohárových střetnutích vstřelili hráči Newcastlu jeden jediný. A nic nepomohlo, že proti Arsenalu udělal Bruce osm změn v sestavě.

„Jsme sice ve spodní polovině tabulky, ale bodové rozdíly jsou minimální. Jsem si jistý, že se současné těžké období, které prožíváme, otočí," reagoval na dotazy, zda svou pozici ustojí a v Newcastlu předčasně neskončí.

„Cítím tlak, stejně jako klesající důvěru, ale jsem stoprocentně přesvědčen, že jsem tím pravým mužem, který Magpies v Premier League udrží."

Reklama