Hlavní obsah

Portugalská reprezentace najde nový domov v Itálii. V Turíně bude hrát i kvalifikaci s Ázerbájdžánem

Lisabon/Praha

Stačily dvě tři pohrůžky trenérů Premier League a vedení portugalského fotbalu okamžitě zareagovalo. Kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa proti Ázerbájdžánu nebude hrát portugalská reprezentace na stadionu v Lisabonu, jak bylo původně plánováno, ale nastoupí k němu 24. března v italském Turíně. Stejně tak se celý březnový sraz národního týmu vyplněný i dalšími kvalifikačními duely v Srbsku (27.3.) a Lucembursku (30.3) přesune do Itálie.

Foto: Phil Noble, Reuters

Manažer Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer (vpravo) také nemíní své hráče uvolnit.

Článek

Kouč Liverpoolu Jürgen Klopp a trenér Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer se ostře postavili proti tomu, aby portugalští legionáři ve službách jejich klubů cestovali na konci března za svým národním týmem, pokud by hrál kvalifikaci o postup na světový šampionát v Kataru 2022 v Portugalsku.

Kouč Wolverhamptonu Nuno Espirito Santo se k nim okamžitě přidal, čemuž se nelze divit. V kádru má hned osm portugalských legionářů, z nichž jich bude minimálně pět nominováno na nadcházející kvalifikační zápasy.

Přitom kdyby srazn národního týmu vedeného Fernando Santosem proběhl v Portugalsku a v Lisabonu se hrálo střetnutí s Ázerbájdžánem, museli by všichni hráči vracející se zpátky do Británie na deset dnů do izolace.

Foto: Paul Ellis, Reuters

Kouč FC Liverpool Jürgen Klopp.

Portugalsko je totiž britskou vládou zařazeno na tzv. červený seznam 33 zemí nejvíce ohrožených koronavirem. Po příletu z Portugalska na Ostrovy je tak karanténa v určeném hotelovém pokoji povinná pro všechny bez výjimky a vztahuje se i na profesionální sportovce.

„V takovém případě naše hráče na reprezentační srazy neuvolníme," prohlásil kouč Liverpoolu Klopp, který by se musel obejít nejen bez Portugalce Diogo Joty, ale oželet by musel i brazilské trio Alisson Becker, Roberto Firmino a Fabinho, Senegalce Maného a Naby Keitu z Guiney.

„My hráče platíme, takže se zachováme stejně," reagoval trenér Manchesteru United Solskjaer, pro něhož je nepředstavitelné, že by na deset dnů přišel o Bruno Fernandese.

Zakázat hráčům cestu za reprezentací svých zemí by za těchto okolností kluby mohly. FIFA vydala totiž stanovisko, že pokud by hráči po návratu z reprezentačních akcí museli do karantény na pět a více dnů, nejsou kluby povinné je pro národní týmy uvolnit.

Foto: Paul Ellis, ČTK/AP

Fotbalista Manchesteru City Kyle Walker padá po zákroku Pedra Neta z Wolverhamptonu v utkání Premier League.

Proto promptní reakce Portugalců a přesunutí srazu a zápasu s Ázerbájdžánem do Itálie, což už UEFA schválila.

„Vedení Premier League a britská vláda by měly do celé situace vnést jasno. V celém světě dochází v souvislosti s koronavirovou pandemií k zlomovým situacím, cestovní koridory jsou uzavřeny, pohyb lidí omezen a teď přichází kvalifikace, během které budou hráči nastupovat ve třech různých zemích," požaduje kouč Wolverhamptonu Nuno Espirito Santo, aby padlo jasné stanovisko.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články