Hlavní obsah

Souček nejlepším fotbalistou Premier Legue? Nakonec ne

Londýn
Aktualizováno

Obránce Manchesteru City Rúben Dias byl vyhlášen nejlepším hráčem uplynulého ročníku fotbalové Premier League. V anketě porazil i českého záložníka Tomáše Součka z West Hamu, který byl mezi nominovanými. Zástupci anglické soutěže oznámili výsledky na svém webu.

Foto: Shaun Botterill, Reuters

Ruben Dias z Manchesteru City v zápase Premier League s Arsenalem, vzadu jeho počínání sleduje Granit Xhaka.

Článek

V hlasování fanoušků, 20 kapitánů a vybraných expertů byli ve hře o vítězství také Bruno Fernandes (Manchester United), Jack Grealish (Aston Villa), Harry Kane (Tottenham), Mason Mount (Chelsea) a Muhamad Salah (Liverpool).

Čtyřiadvacetiletý obránce Dias tak navázal na triumf svého spoluhráče Kevina de Bruyneho, jenž ovládl anketu pro nejlepšího hráče ligy minulý rok. Rodák z portugalské Amadory letos pomohl výraznou měrou Manchesteru City k třetímu mistrovskému titulu za poslední čtyři roky a celkově sedmému v historii. Vedle titulu "Citizens" uspěli i v Ligovém poháru a dostali se poprvé do finále Ligy mistrů

Odchovanec Benfiky Lisabon se stal čtvrtým obráncem, který toto ocenění získal. Před ním uspěli Nemanja Vidič, Virgil van Dijk a Vincent Kompany, v jehož stopách portugalský reprezentant v Manchesteru City aktuálně kráčí. I díky němu mistrovský tým udržel v sezoně 15 čistých kont a zvítězil také v 15 zápasech po sobě, čímž vytvořil čtvrtou nejdelší sérii v historii Premier League.

Dias se rovněž stal druhým portugalským vítězem ankety po Cristianu Ronaldovi, který dominoval jako hráč Manchesteru United v sezonách 2006/07 a 2007/08.

Úspěch týmu Manchesteru City podtrhl Josep Guardiola, který byl zvolen nejlepším trenérem uplynulého ročníku. S třetím vítězstvím v anketě vyrovnal Arséna Wengera a Josého Mourinha. Vícekrát v anketě zvítězil jen legendární Alex Ferguson (11).

Reklama