Hlavní obsah

Nadšený Král: První zápas za West Ham, vyprodaný Old Trafford, vítězství! Co víc jsem si mohl přát?

Praha

Odbýt si premiéru v předním týmu anglické Premier League na slavném Old Trafford a vyhrát? Fotbalový záložník Alex Král dobře ví, že lepší debut za West Ham si přát nemohl. V exkluzivním rozhovoru pro Sport.cz vypráví o středečním triumfu nad Manchesterem United v Ligovém poháru (1:0), o uvítací esemesce legendy Kladivářů nebo jak mu v aklimatizaci na nové adrese pomáhají čeští parťáci Tomáš Souček a Vladimír Coufal.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Fotbalista West Hamu Alex Král (vlevo) v souboji s Alexem Tellesem z Manchesteru United.

Článek
Fotogalerie

Ohlasy médií i fanoušků West Hamu na vaši premiéru jsou pozitivní. Jak se poslouchá chvála?

Ta není nikdy nepříjemná. Přál jsem si, aby mi debut vyšel, což se mi vyplnilo. Co víc jsem si mohl vlastně přát? První zápas za West Ham, vyprodaný Old Trafford, vítězství. Nádhera.

Mohl jste mít těžší zkoušku?

Dá se říct, že jsem zažil křest ohněm. I když Manchester protočil sestavu, nebyl v ní Ronaldo a další, šlo o pořádně těžký test. Byla to moje první přímá zkušenost s anglickým fotbalem, navíc na tak slavném stadionu. Věděl jsem přesně, jak bych potřeboval hrát, co po mně trenér chce směrem dozadu. A případně přidat nadstavbu. Všechno mi vyšlo.

Jaká zkušenost to pro vás byla? Bylo tempo vyšší než v ruské lize, kde jste působil ve Spartaku Moskva?

Rozhodně. V Anglii je vyšší tempo oproti většině soutěží. Hráči jsou skoro atleti. Každý je rychlý, silný na balonu. Tohle je prostě nejvyšší level, který v mých očích jde hrát. Jsem rád, že mi utkání dalo měřítko, na čem pracovat, co dohnat. Takové zápasy mě můžou posunout dál.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Alex Král (uprostřed) při své premiéře v týmu West Hamu v duelu s Manchesterm United.

Dostal jste zpětnou vazbu od trenéra?

Zatím jsme si nepovídali. Jen bezprostředně po zápase jsme prohodili pár slov. Celkově vládla spokojenost z postupu. V neděli doma jsme s United v lize smolně prohráli, tohle byla taková odveta. Mám radost, že jsem si mohl vyzkoušet, jaké je, hrát na nejvyšší úrovni v Anglii. Když budu sbírat postupně minuty, na anglický fotbal si rychle zvyknu.

Připravoval vás před utkáním spoluhráč Tomáš Souček na to, co vás bude čekat?

Na takové zápasy musí být člověk nachystaný tvrdým tréninkem, těžkými zápasy. Těmi jsem už prošel. Ta největší příprava se musí odehrát v hlavě. Tohle je především o psychice. Jsem rád, že jsem obstál.

Trávíte mimo hřiště čas s českými spoluhráči Součkem a Coufalem?

Mimo stadion nemám vůbec čas, zařizuju spoustu věcí kolem bydlení a podobně. Když je volno, potkáme se třeba s klukama na stadionu, uděláme si regeneraci. Pochopitelně je fajn, pokud máte někoho, kdo vás uvede v novém prostředí. S kým si můžete popovídat česky, kdo vám poradí. Když jsem přišel do Spartaku, měl jsem pozici těžší, neuměl jsem pořádně rusky. Ve West Hamu mluví všichni anglicky, což je pro mě ideální.

KAROL KISEL, spolumajitel agentury K2K Sports, která Krále zastupuje
„Jsem šťastný za Alexe, zvládl svoji premiéru v Anglii brilantně. Vítězství na Old Trafford při debutu a před plným stadionem si určitě bude pamatovat celý život. Hned v prvním zápase ukázal svůj potenciál i to, že se dokáže velice rychle přizpůsobit vysokému tempu hry."

Je znát, že si Souček s Coufalem vydobyli na Ostrovech velké jméno?

Stoprocentně. Když jdou na hřiště nebo vystupují z autobusu, fanoušci je nadšeně zdraví, oslavují je. Jsou pro mě velkou motivací. Chci si vybudovat pozici jako oni.

Vnímáte, že o vás třech média v Británii mluví v nadsázce jako o české mafii?

(směje se) Lidi o tom tady rádi vtipkují. Ale já mám za sebou teprve první zápas, musím si pozici vybudovat. Teprve potom se bude moct mluvit o silné české trojce. Každopádně jsem přestoupil do West Hamu, který je v jiné situaci než byl rok zpátky. Nároky jsou o něco vyšší. Beru to jako výzvu.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Alex Král v souboji s Donnym van der Beekem z Manchesteru United.

Přijala vás kabina za svého?

Kluci jsou fajn. Například klubová legenda, záložník Mark Noble, mi napsal uvítací esemesku pár dnů předtím, než jsem do Londýna přiletěl. Je příjemné, pokud vám napíše takový borec. V kabině je legrace, díky angličtině se do vtípků bez problémů zapojuju.

Prošel jste už přijímacím rituálem?

Zatím ne. Ale vím, co mě čeká. Zpívání při společné večeři. Ale nejspíš klukům zazpívám až příští rok. Do konce prosince máme neskutečně nabitý program. Tohle je prostě Anglie, tady uspějí jen ti nejlepší.

Reklama

Související témata: