Hlavní obsah

Fotbaloví fanoušci na Ostrovech budou znovu pít alkohol v hledišti. Zákaz trval 36 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Praha

Dát si pivo a dívat se u toho z tribuny na fotbal? To měli příznivci ostrovních celků zakázané dlouhých 36 let. Britská konzervativní vláda ale iniciuje změnu, pít alkohol v hledišti bude na Ostrovech zřejmě znovu brzy možné. Zatím ovšem jen v pilotním projektu, který se bude týkat nižších ligových soutěží National League a League Two. Když vše půjde podle plánu, v budoucnu se na tribuny pivo vrátí i při zápasech Premier League.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Fanoušci Tottenhamu Hotspur během ligového utkání proti Chelsea. Ilustrační foto

Článek

Zákaz, který trval dlouhých 36 let, platil od 80. let minulého století a reflektoval násilí fotbalových chuligánů z tehdejšího období. „Náš pohled na alkohol a fotbal je zastaralý," nechala se v tomto týdnu slyšet Tracey Crouchová, členka Parlamentu Spojeného království za Konzervativní stranu, která přicházející změnu pravidel doporučuje.

„Nepomohlo to, co jsme viděli nedávno ve Wembley. Proto to chceme nejdříve vyzkoušet v pilotním projektu. Sesbírejme data a uvidíme," dodala britská politička s odkazem na dění během nedávného finálového zápasu EURO v Londýně.

Podle Crouchové je současný stav pravidel týkající se pití na stadionech nesmyslný. Fanoušci totiž alkohol konzumovat mohou, nemohou si ho ovšem vzít do hlediště. Kvůli tomu u některých jedinců dochází k nestřídmémů pití několika kelímků piv o přestávce.

„Tlačíme lidi k tomu, aby pili hodně a rychle o poločase. To je velmi nezdravý aspekt současného vztahu fotbalového fanouška k alkoholu," dodala konzervativní politička.

Pravidla na fotbalových stadionech se budou měnit nejen ohledně alkoholu. Změnu doznají nejspíš také ty, které se týkají propagace sázkových kanceláří na reklamních poutačích. Taková reklama bude nejspíš zakázána.

Reklama

Související témata: