Hlavní obsah

Rouhal se, i proto Mancini v Evropě skončil. Takhle ještě nikdy anglický tým nevyhořel

Dortmund/Praha

Rouhal se. Už plánoval, jak postaví dva týmy. Jeden pro Evropskou ligu, druhý pro Premier League. Manciniho mistrovský Manchester City však prohrál i poslední zápas v Dortmundu, v základní skupině Champions League skončil s mizerným ziskem tří bodů poslední a účinkování v pohárové Evropě pro něho skončilo. „Liga mistrů je zvláštní soutěží. Loni skončil Dortmund poslední ve skupině, letos ji vyhrál a může mít nakonec navrch i ve finále,“ ulevil si rozčarovaný italský kouč Citizens Roberto Mancini.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Zklamaný Joleon Lescott z Manchesteru City opouští po porážce stadión v Dortmundu.

Článek

Tak bídného výsledku ještě nikdy v historii anglický tým v Lize mistrů nedosáhl. I Blackburn získal před sedmnácti lety o bod víc, připomínali hned po zápase v Dortmundu Mancinimu, který ani na druhý pokus nepostoupil ze základní skupiny. Loni ovšem jeho tým nasbíral deset bodů, aby ho ve finiši předstihli fotbalisté mnichovského Bayernu a Neapole, letos však byl bez šance. Ani do Evropské ligy se nedostal, protože i Ajax Amsterdam byl lepší než anglický mistr.

Kolapsem v Madridu kalvárie začala

„V takové soutěži prostě nelze napravit chyby, které jsme dělali v prvních dvou, třech zápasech," připomněl osmačtyřicetiletý kouč City totální kolaps v úvodním duelu na madridském San Bernabeu. Tam jeho tým vedl ještě pár minut před koncem nad Realem 2:1, aby nakonec partii ztratil a 2:3 prohrál.

„Sami jsme na vině, sami mezi sebou si musíme všechno vyřešit," přiznával do televizních kamer Sky Sports krajně rozladěný gólman Manchesteru City Joe Hart, že on, stejně jako jeho spoluhráči věřili v bodový import z Dortmundu a tudíž v přestup alespoň do Evropské ligy. „Jsme obrovsky zklamaní. Po losu jsme mysleli, že budeme bojovat o postup do další fáze Ligy mistrů do poslední minuty, před utkáním v Německu jsme věřili, že se dostaneme do Evropské ligy. Teď z toho není nic," smutnil gólman.

„Museli bychom ovšem dát gól, abychom bodovali a mohli na Evropskou ligu myslet. Možná i proto, že jsem měl problém s několika zraněnými hráči a tudíž i se sestavou. Šance na to jsme ale i tak měli," bědoval Mancini nad střeleckou impotencí svého týmu.

I vyřazení má své pozitivum

Jedno pozitivum by ale vyřazení z pohárové Evropy pro Manchester City přece jen mít mohlo. Teď se bude moci plně koncentrovat na domácí Premier League a obhajobu titulu. V tabulce figuruje zatím na druhé příčce se ztrátou tří bodů na vedoucí Manchester United, s nímž se utká v nedělním městském derby.

„Je jasné, že nám to pomůže," potvrdil Mancini, jehož pozice na lavičce Citizens se neotřásla ani po vyřazení z Ligy mistrů a bídném bodovém zisku.

„V derby na nás tahle prohra rozhodně žádné stopy nezanechá. Naopak, koncentrujeme se na něj, abychom uspěli a Premier League znovu vyhráli. Potřebujeme ji vyhrát, abychom byli schopni se v příští sezóně vyrovnat na třetí pokus s Ligou mistrů," rozpovídal se brankář Hart.

Reklama

Související témata: