Hlavní obsah

Bylo to 6:0? Ó, pardon, omlouval se autor dvou gólů Džeko po potupě West Hamu za faux pas

Manchester/Praha

Pasují je na největší adepty na titul. Kouč Chelsea José Mourinho, stejně jako třeba trenér Manchesteru United David Moyes. Vědí, o čem mluví, neboť fotbalisté Manchesteru City mají skvostnou formu. Ve středu to znovu prokázali. Tentokrát nikoli v Premier League, ale v prvním semifinále Ligového poháru, v němž doslova znectili West Ham United výsledkem 6:0. „Myslím, že jsme už jednou nohou ve Wembley, i když ve fotbale nemůžete mít nikdy nic předem za hotové,“ krotil před kamerami Sky Sports euforii kouč Manuel Pellegrini. Jen mimochodem - Citizens se dostali do finále anglického Ligového poháru naposledy před 38 lety.

Foto: Phil Noble, Reuters

Fotbalisté Manchesteru City Álvaro Negredo (vlevo) a Samir Nasri se radují z gólu španělského útočníka proti West Hamu United.

Článek

Pro Kladiváře to byla další krutá potupa. Před pouhými čtyřmi dny totiž vypadl West Ham z FA Cupu po prohře 0:5 s druholigovým Nottinghamem, ve středu odjel z Manchesteru po prvním semifinále Ligového poháru s přídělem ještě o gól vyšším.

Musíte očekávat, že na vás dopadne hůl

Však také jeho fanoušci zasypávali trenéra Sama Allardyce po závěrečném hvizdu nevybíravými nadávkami.

„To je život. Pokud neděláte svou práci dobře, když se vám nedaří a prohráváte, musíte počítat s tím, že na vás dopadne hůl. Zvláště, když za vámi fanoušci cestují takovou dálku," uznával kouč West Hamu, že zloba příznivců jeho týmu je po šestibrankové demolici oprávněná.

„Jsme prostě na dně. V díře, ze které se ovšem musíme vykopat sami. Bojujeme, ale sebevědomí mých hráčů je velice nízké. Teď jsem se o tom v šatně znovu přesvědčil. Sedí tak zklamaní, skleslí, v pochmurné náladě," popisoval trenér Allardyce atmosféru panující v jeho týmu, který v Premier League figuruje na předposlední příčce.

„Marně jsem je utěšoval, že City mají na míle lepší tým a na míle větší peníze než my, takže nejsme prvním mužstvem, které tady podobný příděl schytalo," dodával s tím, že i pro něho jsou Citizens favoritem na titul.

Nikoli góly, ale spolehlivá obrana

Pellegrinimu, chilskému trenérovi ve službách Manchesteru City, se podobná slova dobře poslouchala. Jeho tým je už teď jistým účastníkem finále Ligového poháru, jež se bude hrát 2. března ve Wembley, navíc musel mít po šestibrankovém vítězství ze hry svého mužstva moc dobrý pocit.

„Nezáleží na tom, zda jsme mohli dát o gól víc nebo o branku méně, důležité je, jakým způsobem jsme hráli. A my hráli dobře, proto jsem šťastný," nechal se slyšet Pellegrini. „Nejenže jsme dali šest gólů a mohli přidat další, pro mě je ale podstatnější, že jsme soupeři nedovolili, aby si vypracoval jedinou šanci," liboval si nad stále se lepšící hrou obrany.

„Před druhou polovinou ligové sezóny je to hodně důležité. Stejně jako je pro nás důležité, že devět ligových zápasů budeme hrát tady na Etihad Stadium."

Džekovo malé faux pas

Obdobnou radost měl ovšem z fungující spolupráce Negreda s Džekem. Španělský legionář potřeboval jen 49 minut k tomu, aby nastřílel hattrick, snajpr z Bosny Džeko přidal další dva góly.

"Není snadné porazit silný tým Premier League doma 5:0, ale my to dokázali," pochvaloval si účinkování svého i výkon celého týmu Edin Džeko. "Že to bylo 6:0? Ó, pardón," dopustil se malého faux pas bosenský snajpr.

"To se občas stává," omlouval ho kouč Pellegrini, jehož tým nastřílel v patnácti domácích zápasech už 59 gólů. "Důležité je, že Negredo společně s Džekem hráli dobře a že si rozuměli i se středovou řadou," připomínal a hned dodával, že výborné výkony Negreda ho nijak nepřekvapují.

"Sledoval jsem ho několik sezón ve Španělsku a proto jsem věděl, jaký potenciál se v něm skrývá. Proti West Hamu mohl těžko zahrát lépe. Dal tři góly, získal spoustu míčů, byl to prostě komplexní výkon," chválil osmadvacetiletého útočníka, který přišel loni v létě do Manchesteru za 28 miliónů eur ze Sevilly.

Reklama

Související témata: