Hlavní obsah

Byli bychom hloupí, kdybychom Moyese vyhodili už po první sezóně, hájí legendární Ferguson svého nástupce

Manchester/Praha

Bývalý kouč Manchesteru United sir Alex Ferguson se ostře ohradil proti spekulacím, že by měl jeho nástupce David Moyes u Rudých ďáblů skončit. „ Byli bychom velice hloupí, kdybychom ho vyhodili už po první sezóně. Nikdy jsem nechápal, jak mohou některé kluby tak rychle měnit své trenéry,“ nechal se slyšet dvaasedmdesátiletý kouč, jenž předal trenérské žezlo na Old Trafford před touto sezónou právě Moyesovi.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Legendární trenér Sir Alex Ferguson na tribuně Old Trafford.

Článek

S obhájcem titulu to jde ovšem v této sezóně od deseti k pěti... V lize figuruje až na sedmé příčce, přičemž jeho ztráta na vedoucí Arsenal narostla už na 14 bodů, z FA Cupu vypadl, v Ligovém poháru rovněž předčasně skončil, a že by se zaskvěl v Lize mistrů, kde ze základní skupiny postoupil, o tom všichni také vážně pochybují.

I proto sílí hlasy, že Moyes není tím pravým nástupcem legendárního Fergusona a že by měl v Manchesteru United skončit. Přitom smlouvu má podepsanou na šest let.

„Členové představenstev a vedení musí ale přece dopředu znát a projednat vlastnosti nového trenéra, jemuž se chystají nabídnout práci. Podívat se na jeho životopis, trenérskou kariéru, charakter, filozofii. Když to udělali, zdá se mi hloupé, aby ho zase vyhazovali," míní Ferguson a vůbec nepřipouští, že by měl Moyes předčasně skončit. A nic na tom nemění, že při prohrách bývalého týmu se v hledišti chytá za hlavu a rozhazuje rukama v jednom velkém zmaru.

„Manchester United má skvělou historii i filozofii a fotbal se tady bude dělat vždy dobře. Není proto třeba jít cestou, aby trenér předčasně končil."

I Ferguson musel na triumfy počkat

Ferguson ví, o čem mluví. Než přišel na Old Trafford, vyhrál s Aberdeenem ve Skotsku deset trofejí. S Manchesterem United mu však trvalo léta, než triumfoval v Premier League. První rok skončil jedenáctý, poté druhý, zase jedenáctý a pak dokonce třináctý. Následovala šestá a druhá příčka, než se konečně dočkal triumfu. Prvního z dvanácti, které s klubem získal.

„Nikdy jsem však nezažil takovou sezónu, jakou je ta letošní. Poprvé to totiž vypadá, že do boje o titul by mohlo být až do konce zapojeno pět či dokonce šest týmů. Je to skvělý ročník Premier League," připomenul Ferguson, jak těžké to jeho nástupce Moyes má. „Pokles může přijít na každého. Anglická liga je všech nejtěžší a není snadné ji vyhrát."

Reklama

Související témata: