Hlavní obsah

Potrestaný Anelka ukončil smlouvu ve West Bromwichi

Londýn

Fotbalový útočník Nicolas Anelka se v den svých 35. narozenin rozhodl ukončit angažmá ve West Bromwichi. Bývalý francouzský reprezentant dostal na konci února od anglické Fotbalové asociace pětizápasový distanc za kontroverzní pozdrav "quenelle".

Foto: Profimedia.cz

Nicolas Anelka v dresu West Bromwiche se raduje z gólu.

Článek

"Po rozhovorech s klubem mi bylo řečeno, že se můžu vrátit do týmu za určitých podmínek, s nimiž jsem nemohl souhlasit," uvedl Anelka v sérii tweetů na svém oficiálním účtu. "A protože si chci uchovat osobní důstojnost, rozhodl jsem se osvobodit a okamžitě ukončit kontrakt s WBA."

Anelka v prosinci oslavil jeden ze svých gólů do sítě West Hamu gestem, jež bývá vnímáno jako antisemitské. Fotbalista se bránil tím, že tak chtěl podpořit svého přítele, francouzského komika Dieudonného, který "quenelle" vymyslel.

Fotbalová asociace během vyšetřování uznala, že gesto není antisemitské, nicméně je urážlivé a nevhodné. Udělila Anelkovi pětizápasový distanc a pokutu 80.000 liber (2,66 miliónu korun).

Podle agentury Reuters může Anelkovo rozhodnutí rozvázat smlouvu s West Bromwichem znamenat i konec jeho kariéry. Během ní si útočník zahrál v 69 zápasech za francouzskou reprezentaci a oblékal dresy mnoha evropských velkoklubů. Působil například v Arsenalu, Realu Madrid, Liverpoolu, Manchesteru City, Fenerbahce, Juventusu a Chelsea. Celková částka, za kterou v průběhu kariéry přestupoval, se blíží 90 milionům liber (téměř třem miliardám korun).

Reklama