Hlavní obsah

Angličané vyzvali FIFA, aby Anelkův distanc rozšířila celosvětově

Anglická Fotbalová asociace vyzvala mezinárodní federaci FIFA, aby rozšířila pětizápasový distanc pro Nicolase Anelku celosvětově. Francouzský útočník si nemohl trest za kontroverzní gesto "quenelle" odpykat ve West Bromwichi, protože minulý pátek oznámil, že v klubu končí.

Foto: Facebook

Nicolas Anelka byl hráčem WBA necelé dva měsíce.

Článek

"FA nás požádala o to, aby tento trest měl celosvětový efekt. V současné době studujeme dokumentaci," řekl BBC mluvčí FIFA.

Anelka v prosinci oslavil jeden ze svých gólů do sítě West Hamu gestem, jež bývá vnímáno jako antisemitské. Fotbalista se bránil tím, že tak chtěl podpořit svého přítele, francouzského komika Dieudonného, který "quenelle" vymyslel.

Fotbalová asociace během vyšetřování uznala, že gesto není antisemitské, nicméně je urážlivé a nevhodné. Udělila Anelkovi pětizápasový distanc a pokutu 80 000 liber (2,66 miliónu korun).

S podmínkami nesouhlasil

Minulý pátek Anelka v sérii tweetů oznámil, že ve West Bromwichi končí. Dostal prý od vedení Albionu několik podmínek, s nimiž nemohl souhlasit, aniž by ztratil svou osobní důstojnost.

Vedení klubu v reakci uvedlo, že Anelkovu výpověď prostřednictvím sociálních sítí nepřijímá, neboť nemá formální platnost. Dalo mu 14 dnů na to, aby smlouvu zrušil řádným způsobem. Zároveň West Bromwich uvedl, že jeho podmínky pro Anelku byly omluvit se za gesto a přijmout pokutu.

Anelkovo působení v Albionu se uzavřelo na 12 zápasech a dvou gólech. Během kariéry devětašedesátinásobný francouzský reprezentant oblékal dresy mnoha evropských velkoklubů. Působil například v Arsenalu, Realu Madrid, Liverpoolu, Manchesteru City, Fenerbahce, Juventusu a Chelsea. Celková částka, za kterou v průběhu kariéry přestupoval, se blíží 90 milionům liber (téměř třem miliardám korun).

Reklama