Hlavní obsah

Oběť rasismu odmítla jet na odvetu LM. Bojím se, tvrdí. Mezi fandy Chelsea byl i bývalý policista

Londýn

Muž, který se v pařížském metru stal obětí rasistického chování fanoušků fotbalistů Chelsea, odmítl pozvání londýnského celku na odvetu Ligy mistrů s Paris St. Germain. Incident mu prý způsobil velkou psychickou újmu a momentálně se na návštěvu stadionu necítí.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Trenér Chelsea José Mourinho

Článek

Incident se odehrál minulý týden před utkáním Ligy mistrů v Paříži. Skupina příznivců londýnského klubu odmítla pustit do soupravy metra muže tmavé pleti, který se podle francouzských médií jmenuje Souleymane. Vše navíc doprovodili skandováním: "Jsme rasisti, jsme rasisti, a tak se nám to líbí".

Chelsea chování fanoušků přísně odsoudila a trenér José Mourinho pozval Souleymaneho na odvetu do Londýna. "Vážím si nabídky pana Mourinha, ale momentálně si neumím představit, že bych šel na stadión," řekl Souleymane v rozhovoru pro francouzský deník Le Parisien.

Celá událost v něm totiž zanechala silnou stopu. "Fyzicky jsme byl zraněn jen lehce, ale utrpěl jsem velkou morální újmu. Opravdu se bojím a nyní nejsem schopen ani se vrátit do metra," popsal Souleymane. "Jediné, co teď chci, je spravedlnost," dodal.

Vedle policie se případem zabývá i Chelsea, která ve vlastním vyšetřování odhalila pět fanoušků, kterým zakázala vstup na stadión. Podle některých zpráv ze Scotland Yardu paradoxně byl ve skupině příznivců i bývalý policista, který se v současnoti věnuje problematice lidských práv u World Human Rights. Padesátiletý Richard Barklie se oběti omluvil za trauma a stres, i když obvinění z rasismu odmítl, protože sám nic neskandoval.

Na situaci zareagovali i ostatní příznivci Chelsea, kteří při sobotním utkání s Burnley vyvěsili transparent s nápisem: "Žádný rasismus na Stamford Bridge. Tak se nám to líbí." Hráči rovněž při rozcvičování na sobě měli trička podporující boj proti rasismu.

Reklama

Související témata: