Hlavní obsah

Kocovina Manchesteru City: titul je pryč, otazník visí i nad Ligou mistrů

Manchester

Když na Nový rok v Premier League dostihl první Chelsea, plánoval fotbalový Manchester City tvrdý útok na obhajobu. Jenže po třech měsících je všechno jinak: titul je utopií, Etihad naopak zahalily obavy, zda si klub vůbec zahraje příští rok Ligu mistrů. Podmínkou je být do čtvrtého místa, na němž Citizens nyní stojí. Jenže jejich jarní tápání nebere konce.

Foto: John Sibley, Reuters

Zklamaní fotbalisté Manchesteru City Frank Lampard a David Silva (vlevo) po prohře s Crystal Palace.

Článek

Pád Manchesteru City odstartovalo vyřazení z Anglického poháru druholigovým Middlesbrough, následně skončil v Lize mistrů, když s Barcelonou prohrál obě osmifinále, poslední týdny klopýtá v nejvyšší domácí soutěži.

Porážka z uplynulého víkendu na půdě průměrného Crystalu Palace byla třetí v řadě venku. Vedoucí Chelsea unikla Citizens o devět bodů, navíc má zápas k dobru, a co víc, mocně finišující konkurenti Arsenal s United stanuli sedm kol před koncem před nimi.

Nad jedním z nejbohatších klubů světa se dokonce vznáší hrozba, že následující ročník zůstane bez Ligy mistrů, což by se rovnalo sportovní tragédii. Pátý Liverpool sice drží v solidním sedmibodovém odstupu, v nadcházejícím kole z něj však Reds mohou klidně tři body umazat.

Citizens totiž čeká městské derby na hřišti rozjetých United, Liverpool o den později přivítá třináctý Newcastle. Pokud závěr soutěže tým nezvládne, kouč Manuel Pellegrini situaci stěží ustojí. „Funkce je poslední věc, o kterou mám strach. Prožíváme těžkou sezónu, ovšem z vyhazovu mít obavy nemůžu," odráží Pellegrini spekulace o odvolání.

Kdo na lavičku Citizens?

V Anglii však už delší čas padají jména jeho možných nástupců, nejčastěji jsou zmiňováni kouč Realu Carlo Ancelotti, trenér Bayernu Pep Guardiola a dortmundský Jürgen Klopp. Nejideálnější by prý byla varianta s Guardiolou, neboť v City působí dva jeho bývalí „parťáci" z Barcelony, sportovní ředitel Txiki Begiristain a výkonný ředitel Ferran Soriano.

Jisté je, že proti loňské mistrovské sezóně jde ze strany City o značný ústup ze slávy. Pohled do statistik je vypovídající: v loňském ročníku měl Manchester po 31. kolech na kontě 70 bodů, letos o devět méně, podstatně dolů šel i v produktivitě.

Na jaře 2014 ve stejné fázi soutěže měl nastříleno 84 gólů, nyní 63. Na jaře si z první šestice počíná jasně nejhůř, Arsenal na něj nahrál 12 bodů. „Věci nejdou ideálně, ale týmu věřím, zvedneme se," slíbil Pellegrini.

Jaro v Premier League:
1. Arsenal 30 bodů
2.–3. Liverpool 26
2.–3. Manchester United 26
4. Chelsea 24
5. Tottenham 23
6. Southampton 20
7.–8. Manchester City 18
7.–8. Swansea 18

Reklama

Související témata: