Hlavní obsah

Poklona od Mourinha: Starý dobrý nepřítel Gerrard by si ten koberec zasloužil také

Londýn/Praha

Obestoupili modrý koberec natažený na trávníku a při nástupu Chelsea jejím hráčům aplaudovali. Sterling, Lambert, stejně jako slovenský legionář Škrtel či ostrovní ikona Gerrard. Frajeři, tihle Reds, hučely uznale ochozy na Stamford Bridge, na jehož plochu nastupovali Mourinhovi svěřenci k nedělnímu ligovému duelu už jako noví angličtí šampióni. „Přitom jeden z nich by si aplaus a prostřený koberec sám zasloužil. Můj starý, drahý nepřítel Steven Gerrard,“ hlesl evidentně dojatý kouč Blues.

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Kapitán Liverpoolu Steven Gerrard

Článek

Nástup mistrovské Chelsea

Nejen pro fotbalisty Chelsea, ale i pro Gerrarda měl nedělní duel zvláštní příchuť. Hodně emocionální.

Byl to poslední zápas, k němuž nastupoval na Stamford Bridge, kde ho tak často fanoušci zahrnovali hanlivým popěvkem. To proto, že v loňské rozhodující bitvě o titul právě v utkání Liverpoolu s Chelsea uklouzl, spadl na zadek a doslova vnutil soupeři možnost skórovat. Demba Ba ji pochopitelně využil, Chelsea zápas 2:0 vyhrála a sen Liverpoolu o titulu, za kterým se celou sezónu hnal, se rozpadl na prach.

Třikrát ho marně lákal

Gerrard ho doslova naservíroval Manchesteru City, což mu fanoušci Blues s gustem připomínali. A nic nepomáhalo, že i Mourinho liverpoolského kapitána hájil a prosil příznivce svého klubu, aby ke čtyřiatřicetiletému bývalému kapitánovi anglické reprezentace projevovali respekt, jenž si zaslouží.

Trenér Chelsea měl pro Gerrarda slabost a ex post přiznal, že ho na třech štacích lákal k přestupu. Do Chelsea, milánského Interu i Realu Madrid. Nikdy nepochodil, protože Gerrard zůstal po celou kariéru Liverpoolu věrný. Sehrál za něj od roku 1998 700 zápasů, získal s ním všechny myslitelné trofeje, jen ligový primát mu zůstal odepřený. Teď odchází v létě za oceán do Los Angeles Galaxy a jako hráč se už s Mourinhem nepotká.

„Kdo ví, možná si proti sobě přece jen zahrajeme," významně mrkal Mourinho, který se už před časem slyšet, že Gerrard by byl v budoucnu tím nejlepším trenérem pro Liverpool.

„Bude mi v Premier League chybět. Je to opravdový šampión, který si zaslouží respekt. Můj starý, drahý nepřítel," složil Mourinho poklonu Gerrardovi, který své poslední vystoupení proti Chelsea korunoval gólem, jímž zajistil svému týmu nerozhodný výsledek.

Příležitost dostanou i děti

„Je normální, že výkon týmu ztrácí trochu na intenzitě, když už je jistým mistrem. Ale pracovali jsme tvrdě, zahráli dobře a dokázali, že jsme důstojnými šampióny," chválil trenér Chelsea samo sebou i své svěřence, mezi nimiž se objevil v základní sestavě i devatenáctiletý Ruben Loftus-Cheek.

„Vedl si dobře a byl to pro něho určitě fantastický zážitek. A také možnost si ověřit, že Premier League se hraje s jinou intenzitou, rychlostí i taktikou, než soutěž, v níž dosud působil," pravil Mourinho a prozradil, že v dalším kole proti West Bromwichi dá příležitost dalším mladíkům. Nastoupit by tak měl nejen Loftus-Cheek, ale i o rok starší Nizozemec Nathan Ake či třeba osmnáctiletý „Izzy" Brown, který přišel do Chelsea právě z West Bromwiche.

„Máme v Chelsea další děti a já věřím, že úkol zvládnou," hlásal portugalský kouč a dodával, že v posledním ligovém dějství proti Sunderlandu už ale postaví ten nejsilnější tým. Aby ne, když se na Stamford Bridge bude odbývat korunovace, kterou chtějí všichni oslavit výhrou.

Reklama

Související témata: