Hlavní obsah

Kluivert, Xavi, Müller. Teď Van Gaal řadí mezi zářící debutanty i teenagera Rashforda

Manchester/Praha

Nemusel dlouho přemýšlet. Nizozemský kouč ve službách Manchesteru United po výhře nad Arsenalem (3:2) ve 27. kole Premier League okamžitě vyjmenoval hned trio velkých fotbalistů, kteří vstoupili na scénu stejně famózně, jako jeho nový objev Marcus Rashford. „Třeba Patrik Kluivert, který dal vítězný gól Ajaxu v Nizozemském superpoháru, třeba Xavi debutující v dresu Barcelony tuším proti Valladolidu, či Thomas Müller, kterého jsem vytáhl z rezervy mnichovského Bayernu,“ vzpomínal Louis van Gaal na mimořádné hráče, jimž dával šanci jako první a z nichž se staly opravdové osobnosti.

Foto: Sport.cz s použitím ČTK/AP

Video již není dostupné

Článek
Fotogalerie

Teenager Marcus Rashford, jenž byl v Premier League vyhlášen hned při debutu hráčem 27. kola, má mezi ně namířeno.

„Nějaké zkušenosti za léta trénování už mám, takže snad mohu tvrdit, že mladým hráčům se první zápas většinou vždy vyvede. Ale druhý už je jiný. Marcus hrál ovšem dobře v obou utkáních, takže proto říkám, že je obzvláštní talent," glosoval Van Gaal premiéru osmnáctiletého mladíka na ligové scéně.

Skvostnou, protože ji vyšperkoval dvěma góly, které dal Čechovi v bráně Arsenalu během tří minut. A kdyby jen to - on ještě na třetí branku Herrerovi nahrál.

„Všechno zlé je vlastně pro něco dobré. Mám na výběr málo hráčů, proto mohu dávat příležitost mladým. Kdyby tomu bylo naopak, neměli by šanci," přiznával kouč Rudých ďáblů.

Zdecimovaný kádr Manchesteru United skutečně pomohl Rashfordovi, o jehož mimořádném talentu se pěly na Ostrovech ódy od jeho šesti let, k famóznímu představení v prvních dvou zápasech, které na Old Trafford sehrál.

Mimořádný talent už v žákovských kláních

Nejprve v Evropské lize proti dánskému Midtjyllandu, protože po zranění Martiala při rozcvičce těsně před odvetou neměl Van Gaal zbytí a na mladíka musel ukázat. Jiného útočníka k dispozici neměl. Rashford šel na věc a dvěma góly zápas rozhodl. Manchester vyhrál 5:1 a postoupil.

V nedělním šlágru s Gunners už se Van Gaal nad jeho zařazením do základní sestavy nerozpakoval a osmnáctiletý mladík si počínal snad ještě přesvědčivěji.

„On byl mimořádný už jako dítě. Pro něho nepředstavovalo problém nastřílet v žákovských kláních za deset minut třeba i dvanáct gólů," připomínal novinářům shánějícím se po všech možných informacích o zázračném Rashfordovi Mark Gaynord, který ho objevil v malém klubu Fletcher Moss Rangers na předměstí Manchesteru a jenž byl prvním koučem, který ho vedl.

Byl přesvědčený, že to dotáhne daleko, ale ani jeho nenapadlo, že se Mark už po dvou utkáních v dresu Rudých ďáblů stane novým idolem fotbalové Anglie. Doslova zázračným dítětem, které už v osmnácti dělá kapitána anglické reprezentační jednadvacítce a jemuž 180 minut stačilo k tomu, aby oslnilo Old Trafford a celé ostrovy.

Reklama

Související témata: