Hlavní obsah

Euforie po největší sportovní senzaci propukla! Leicester slaví neuvěřitelný triumf, kouč ale zůstává na zemi

Zázraky se stále dějí. Fotbalový Leicester City způsobil jednu z největších sportovních senzací v historii, když vyfoukl mistrovský titul v Premier League londýnským i manchesterským gigantům, a to navzdory počátečnímu kurzu 5000:1. Lišky od pondělního večera slaví a sklízí gratulace od fanoušků z celého světa, pro něž je triumf odepisovaného outsidera důkazem, že i neuvěřitelný sen se může splnit, a že parta odhodlaných bojovníků s týmovým duchem může vyzrát na daleko bohatší a slavnější soupeře.

Fanoušci oslavují vítězství LeicesteruVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Mistrovská party už začala v domě jedné z hvězd a ikon Jamie Vardyho, kde hráči sledovali pondělní duel Chelsea s Tottenhamem (2:2), jehož výsledek dal Leicesteru definitivní razítko na zisk titulu. Před domem se pochopitelně začali houfovat jásající fanoušci a na nohou bylo celé město, které si užívá možná nejkrásnější dny své existence.

Na začátku sezóny se přitom Leicester počítal mezi kandidáty sestupu a trenér Claudio Ranieri, jenž měl za sebou fatálně nepodařené angažmá u reprezentace Řecka, byl tipován za jednoho z prvních, kdo přijde v Premier League v sezóně o práci.

Italský kouč, jehož po příchodu přijali fanoušci hodně vlažně, ale dokonale zapadl do klubu odpadlíků, který nakonec všem vytřel zrak. Ranieri se v 64 letech dočkal prvního titulu, přitom dříve už vedl giganty jako Chelsea, Juventus či Inter.

Zaslouží si být šampióny

„Jsem strašně pyšný. Jsem obrovsky šťastný, hlavně kvůli hráčům, klubovému šéfovi, fanouškům a celé komunitě Leicesteru City. Je to úžasný pocit. Mám z toho všeho obrovskou radost," vzkázal kouč, jehož taktické mistrovství v této sezóně je považováno za hlavní stavební kámen úspěchu.

Klub dovedl k prvnímu titulu po 132 letech existence. „Tohle jsem opravdu nečekal. Jsem pragmatický muž. Jen jsem chtěl vyhrávat každý další zápas a pomáhat svým hráčům, aby se každý týden zlepšovali. Ani ve snu mě nenapadlo, kam by nás to mohlo dovést," přiznal italský trenér.

„Hráči byli fantastičtí. Díky jejich zanícení, touze a týmovému duchu jsme to nakonec dokázali. Každý zápas bojovali jeden za druhého, dělalo mi velké potěšení je při hře sledovat. Zaslouží si být šampióny," smekl před svými svěřenci.

Titul dokázal vybojovat s hráčským kádrem v hodnotě 57 miliónů liber, což je jen zlomek toho, kolik stál loni mistrovský kádr Chelsea (329 miliónů) a předloni Manchesteru City (356 miliónů).

Oslavné party v Leicesteru asi jen tak neskončí. Sám Ranieri ale zůstává nohama na zemi. Příští rok se může se svým týmem těšit na Ligu mistrů, ale dobře ví, že navázat na letošní zázrak nebude vůbec jednoduché.

„Tahle sezóna se nedá zopakovat. Příští rok se budeme snažit, abychom se probojovali v lize do elitní desítky. Podívejte, já jsme nakonec pořád ten samý muž, který byl vyhozen od reprezentace Řecka, možná teď někdo zapomíná, jaká byla moje kariéra," připomněl, že ve fotbale bývá hranice mezi totálním fiaskem a senzačním úspěchem hodně tenká.

Reklama

Související témata: