Hlavní obsah

Po senzačním titulu přijdou finanční žně. Levní nádeníci vydělají Leicesteru až šest miliard

Leicester

Kromě neuvěřitelného sportovního zážitku a odměny v podobě startu v prestižní Lize mistrů bude mít nečekaný mistrovský titul v Premier League pro fotbalový Leicester velmi příjemné finanční ohodnocení. Podle britské BBC si přijde až na 150 miliónů liber, list Daily Mail uvádí dokonce 170 miliónů, tedy téměř šest miliard korun.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Fotbalisté Leicesteru se radují z gólu.

Článek

Fanoušci oslavují vítězství Leicesteru v Premier League.

Sestřih z utkání Manchester United - Leicester.

Sestřih z utkání Chelsea - Tottenham.

Zatímco většina favoritů na titul nakupuje posily za rekordní částky, Leicester pořídil většinu mistrovského kádru buď zdarma nebo za jednotky miliónů liber.

Nyní je odhadovaná cena některých hráčů oproti nákupní až stonásobná, jako v případě Rijáda Mahríze, jehož Lišky pořídili za 350 tisíc, ale momentálně se jeho cena odhaduje na 35 miliónů.

Hodnota celého kádru Leicesteru v této sezóně činila podle britských zdrojů kolem 60 miliónů liber, třeba v případě Manchesteru City to bylo 415 miliónů.

Ani čerstvý ligový triumf rozhodně nekatapultuje novopečeného mistra, co se finančního zázemí týče, mezi absolutní smetánku anglického klubového fotbalu, která čerpá z takřka bezedných zdrojů ruských či arabských magnátů. Ale i tak si novopečený šampión připíše na své konto velmi zajímavé sumy.

Fanouškovská základna roste

Zmíněnou částku mezi pěti až šesti miliardami korun spočítali britští marketingoví analytici z příjmu za samotný titul, startu v Lize mistrů, podílu na příjmu z televizních práv, celosvětového nárůstu počtu fanoušků, vyššího výnosu ze vstupenek a očekávaných vyšších příjmů od sponzorů.

„Sice je ještě brzy přesněji podchytit rapidně rostoucí fanouškovskou základnu, ale velký nárůst vidíme například díky sociálním sítím v Asii," uvedl pro BBC analytik firmy Repucom Spencer Nolan.

Facebookové stránky klubu zaznamenaly nárůst počtu sledujících o 540 procent. Velká zahraniční enkláva fanoušků pochází díky Rijádu Mahrízovi z Alžírska, z Thajska zase coby země původu majitele klubu Vičaje Srivadtanaprapcha a Itálie, odkud pochází kouč Claudio Ranieri.

Reklama

Související témata: